Medveriasztást adott ki a Vác és Gödöllő közötti Kisnémedi polgármestere. Két medve kóborol a környéken, közben az olimpiai bajnok Hosszú Katinka volt férje, Shane Tusup medvével találkozott Tusnádfürdő környékén, erről videót készült. A felvételen az is látszik, hogy az edzőre alaposan ráijesztett a medve, nagy szerencséje volt, hogy autóban ült. A videót a cikkünk alján lehet megnézni.

Medveriadó Kisnémediben

Lakossági jelzés alapján, a váchartyáni temető felső részén vélhetően két medvét, egy nagyobb testűt és egy kisebbet láttak Vácduka irányába elhaladni a búzatáblában. Kérünk a lakosság fokozott elővigyázatosságát a külterületi részeken erdőkben! – írták nem sokkal cikkünk megjelenése előtt a Kisnémedi önkormányzat oldalán. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Medvék Budapest környékén

Lassan mindennapos, hogy Budapest környékén medvét látnak. Az eddigi észlelések a Börzsönyben és a Gödöllői-dombságon történtek, vagyis a mackók valahogy átmentek a kerítéssel szegélyezett M3-as autópályán. Az észlelésekről készült térképet a cikkünk alján éred el.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Medveátjáró az M3-as autópálya alatt

Egy korábbi cikkben megfejtették, hogy a medvék hol járnak át a forgalmas M3-as autópálya alatt. Vélhetően az egyetlen átjáró a Besnyő-patak völgye, amely bozótos aluljáróként funkcionál az autópálya alatt. Ez kiválóan alkalmas a mackók közlekedéséhez.

Itt járhatnak át a medvék a sztráda alatt

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Medve lopakodik körülöttünk

Sokak számára jó hír, hogy a barnamedvék láthatóan visszatelepültek Magyarország területére. Rossz hír, hogy a medvék vadállatok, ráadásul, ha úgy tartja kedvük rátámadhatnak az emberre. Egy ilyen küzdelemből biztosan a medve kerülne ki győztesen, így nem árt tudni mit tegyünk, ha látjuk, vagy arra gyanakszunk, hogy medve lopakodik körülöttünk a bozótosban vagy konkrétan az utcán.

Mit tegyünk ha medvével találkozunk?

A nemzeti parkok szakemberei szerint a medvével nem kell barátkozni – bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik. A medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli. Ha erdőben járunk és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt. Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye. Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással. Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet.

Hagyjuk ott az élelmet

Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét. Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről. Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat sem az állatnak.

Shane Tusup és a medve

A többszörös olimpiai bajnok úszónő, Hosszú Katinka volt férje Shane Tusup jelenleg Erdélyben, Tusványos közelében van. Néhány órával ezelőtt feltett az Instájára egy videót, ahol az látszik, hogy egy barnamedve sétál az úton, és egy óvatlan pillanatban az autóban ülő Shane felé ugrik, vagyis megijeszti őt.

Nem Micimackó

Az edző ezt írta a videóhoz: „Oké, a neve határozottan nem Micimackó volt és a kilenc életemből egyet biztosan elvesztettem. A medve nem játék. Kérjük, legyen óvatos, amikor ezeket a gyönyörű lényeket látja.” – írta az edző. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Itt van Shane medvés videója

Itt pedig a Budapest környéki medveészleléseket látod

Kiemelt kép: Részlet Shane Tusup videójából