Időmérő eszközként könyveltek el luxuskarórákat, luxushotelekben szálltak meg és milliós luxusruhákat vásároltak a 2. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. előző ügyvezetőjének regnálása alatt – írja Őrsi Gergely, a kerület ellenzéki polgármestere. Az önkormányzat feljelentést tett, hiszen minimum 450 milliót nyúltak le a kerület lakóinak a pénzéből. Érdekesség, hogy a sporteszközként elszámolt méregdrága luxusórákhoz nagyon-nagyon hasonló órákat viseltek a közpénzből működő cég előző vezetői.

Döbbenetes mennyit loptak

Elképesztő eredménnyel zárult a társaság felügyelő bizottsága által indított könyvvizsgálói vizsgálat, amelynek célja az volt, hogy kiderítse, hogyan gazdálkodott a 2. Kerületi Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. előző vezetése. A vizsgálat eredménye megdöbbentő: az uszodaberuházásért is felelős cég korábbi vezetésének időtartama alatt valakik a rendelkezésre álló dokumentumok, bizonylatok tanúsága szerint milliós luxusórákat, külföldi meccsbelépőket és első osztályú repülőjegyeket vásárolhattak, illetve luxushotelekben tölthették az idejüket a kerületi adófizetők pénzén. A kiadásokat ezek után teljes természetességgel úgy könyvelték, mintha azok a kerületi sportélet célját szolgálták volna, holott erről szó sincs. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

6 milliós luxusóra

Egy 2018-as kiküldetés után például „időmérő” eszközként könyveltek el egy 18600 eurós, azaz 6 061 326 forintos Hublot Big Bang karórát. A luxusóra semmivel nem tud többet „időmérőként”, mint egy ötezer forintos kvarcóra, nyilvánvaló tehát, hogy annak semmi köze a kerületi sportélethez. Egy másik alkalommal, 2019 január elején a cég bankkártyájával vásároltak egy 11 570 000 forintos Rolex órát. A számla megjegyzésében időmérő eszközként volt feltüntetve az óra. Egy ilyen óra is látható az egyik korábbi vezető kezén.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kísértetiesen hasonló luxusóra a vezető kezén

A polgármester a visszaélésekről szóló posztjához az alábbi fotót mellékelte, ahol egy ugyanilyen típusú óra látható az egyik előző vezető karján. Lehet, hogy ugyanarról az „időmérő” eszközről van szó? – teszi fel a kérdést a polgármester.

Forrás: Facebook/Őrsi Gergely

Luxushotel Monacóban

Egy 2019-es „kiküldetés során” a könyvelés szerint egy fő utazott, azonban a Grand Hotel del Mare luxusszálloda számlája szerint öt főt jelentettek be. Ugyanekkor keletkezett egy Gpticketshop.com számla is 1960 euró értékben, amiből kiderül: 4 fő a Forma 1-es Monacói Grand Prix versenyére vett belépőt a kerületi nonprofit Kft. pénzén. Őrsi Gergely szerint nehezen belátható, hogy 2. kerületi autósport hiányában miért lett volna a versenyen való részvétel hivatali cél, emellett nem ismert az sem, kik utaztak a kerületiek adójából Monacóba.

Mercedes

A vizsgálat talált egy 2017-es bulgáriai utazásból származó hotelszámlát 3677 euró értékben, ami limuzinszolgáltatást is tartalmazott, valószínűsíthetően egy Mercedes E osztállyal. Ugyanekkor vásároltak nadrágokat és kötöttárut a luxuscikkeket árusító Burberry boltban összesen több mint 2 millió forintért.

Luxusszálloda Barcelobában

Egy korábbi kiküldetés alkalmával hat fő utazott Barcelonába, ahol ötcsillagos szállodában szálltak meg 5056 euróért (Hotel Arc Barcelona). Vásároltak 5 db jegyet az FC Barcelona – Valencia FC mérkőzésre fejenként 191 euróért, míg a repülés első osztályon 1 113 640 forintba került. Az utazás hivatalos célja nem ismert – teszi hozzá a polgármester.

Kamunak látszó indokok New Yorkban

Őrsi Gergely szerint az is kétséges, miként kapcsolódik az utánpótlás-nevelési feladatok ellátásához egy New Yorkban keletkezett 2017-es számla a Bergdorf Goodman Hotelből 3386 USA dollár értékben. Hogy ki, és miért lakott ott, nem ismert, annyi viszont bizonyos, hogy a kerület tulajdonában álló nonprofit társaság fizetett.

Gátlástalan urizálás az adófizetők pénzén

Valakinek nagy kedvence lehetett a Burberry luxus márka, ugyanis a vizsgálat talált egy újabb, ezúttal olvashatatlan tartalmú számlát a Burberry-től 4185 euró értékben, reprezentációként elszámolva. Hogy mit reprezentálhatott az egyetlen vásárlás alatt több mint egymillió forintért beszerzett luxusruházat a gátlástalanságon és ízléstelenségen kívül, jó kérdés – teszi hozzá Őrsi Gergely.

100 millió forint

A vizsgálat megállapította azt is, hogy az előző ügyvezető regnálása alatt 100 milliós nagyságrendben egy másik egyesület költségeinek fedezésére költötték a kerület pénzét. Bevett gyakorlatnak számított például, hogy egy másik vízilabdacsapat helyett fizették ki a csapat nemzetközi útjainak egy részét, a vízilabdabírók Ritz-Carlton luxusszállodai számláit és járulékos költségeit, illetve a külföldi csapatok luxusszállodában keletkezett költségeit.

Ki nyúlhatta le a pénzt?

Ezeket a vendégcsapatnak minden esetben meg kellett volna téríteni, ám ilyen bevétel nem szerepel a 2. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. könyveiben. Kérdés tehát, miért a kerület fizetett a vendégek helyett, és kinél landolt a vendégcsapatok sok tízmilliós térítése? – teszi fel újabb kérdését a polgármester.

450 milliós kár, feljelentés

A könyvvizsgálók álláspontja szerint az okozott vagyoni hátrány összege minimum 450 millió forint, amelyhez hozzászámítandó még az ÁFA összege, az esetlegesen felmerülő egyéb közterhek, bírságok összege. A vizsgálat során feltárt események miatt a felügyelőbizottság egyhangú döntése alapján a 2. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a rendőrségen. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció