A nagy mennyiségű csapadék miatt a Zala megyei Liszóban és Surdon víz alá kerültek az alacsonyabban fekvő házak, öt családot ki kell telepíteni. A környékről lezúduló esővíz teljesen elárasztotta Surd egy részét, ilyent emberöltő óta nem láttak. Mindenki mentette a menthetőt az éjjel. Somogy és Zala megyében több helyen szünetel a vasúti közlekedés.

Egyik pillanatról a másikra hömpölyögni kezdett a házak előtt a víz, térdig érő, erős sodrású folyó lett az utcából. A településen sokan aludni sem tudtak a folyamatos dörgéstől, villámlástól. Úgy esett, ahogy soha – mesélte a Kékfénynek egy surdi férfi.

Mint mondta, nagyon gyorsan jött a víz, olyan volt, mintha egy áradó folyó közepén lennének. Több udvarból elszabadultak az állatok, mindenki megpróbálta menteni a menthetőt.

Kalamár Norbert, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szombaton elmondta: a jelentős mennyiségű csapadék miatt Liszóban öt házat elöntött a belvíz, emiatt az ott élőket szombaton kitelepítik. A polgármester gondoskodik az érintett házakban élő húsz ember elhelyezéséről.

A vihar és az extrém mennyiségű csapadék miatt péntek este óta Zala megye tucatnyi településén kellett beavatkoznia a katasztrófavédelemnek. Elsősorban az utakra dőlő fák eltávolítására, de több helyen vízszivattyúzás miatt is hívták őket, elsősorban Zala déli részén.

A Mávinform szombat délelőtt azt közölte, hogy a vihar többfelé okoz fennakadásokat Somogy és Zala megyében. A péntek éjjeli, szombat reggeli viharok és esőzések következtében több helyen fák dőltek a vasúti pályára és a felsővezetékre.

Zákányban a hirtelen lezúduló csapadék miatt járhatatlanná vált a pálya. Nagykanizsa és Gyékényes, Gyékényes és Őrtilos, Gyékényes és Somogyszob között pótlójáratokra kell átszállni, emiatt jelentősen hosszabb utazási időre kell számítani. Több helyen még délután is korlátozások várhatók a vasúti közlekedésben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint szombat éjfélig további 20, délnyugaton, a középső és az északkeleti megyékben 30 mm-t meghaladó mennyiségű eső várható. 

Ugyanakkor egy-egy felhőszakadás 100 millimétert is meghaladó csapadékkal járhat. Keleten másodfokú riasztás van érvényben a felhőszakadások miatt, lokálisan akár 50 mm fölötti csapadék is eshet. Itt a zivatarokhoz viharos (60-80 km/h) széllökés és jégeső is társulhat.

MTI//KÉKFÉNY – Fotók: Az MTI helyszíni felvételei/Varga György