Tuti módszernek hitték, hogy a kamu számlákkal sikerül okosba’ egy kis pénzhez jutni. Azonban a pénzügyőrök sem most jöttek le a falvédőről, így megcsípték az ügyeskedő csoportot.

Erre utaztak

Az otthonfelújítási támogatással követett el csalást egy bűnszervezet – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy kedd délelőtti Facebook-posztban.

Ez volt módszerük lényege

Ennek lényege szerint a banda ismertségi körrében olyan családokat szerveztekbe, akik jogosultak voltak az otthonfelújítási támogatásra. Noha nem volt ilyen tervük, de az elkövetők rávették őket, hogy adják be a kérelmüket. Amikor sikeresen hozzájutottak a pénzhez, akkor érkezett a trükk.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Mindent elosztottak

Az elszámolás idején fiktív számlákkal igazolták a felújítást az államnak. Ezeket a számlákat az elkövetők cégei egymásnak állították ki az érintetteknek, majd az így hozzájutott pénzen az igényjogosultak és ötletgazdáik „testvériesen” osztozkodtak.

Ennyi embert hallgattak ki

A nyomozók begyűjtöttek minden bizonyítékot, emellett a NAV a helyi rendőrökkel közreműködve több mint 100 millió forint vagyont vett ár alá. A vizsgálat még jelenleg is tart, hat embert hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben.

Videó a kutatásról

Nagy dohány

Ugyanakkor a NAV a csempészáruk elleni harcban is eredményesen veszi fel a küzdelmet. Szintúgy kedden közölték, hogy egy autóban 12 és fél ezer adózatlan cigarettát találtak a Debrecen mellett található Bocskaikerten.

Ez még csak a kezdet volt

Éppen egy házat ellenőriztek, ahol 160 doboz csempészcigarettára bukkantak a pénzügyőrök. A ház tulajdonosától lefoglalták az adózatlan cigarettát, és jövedéki eljárást kezdeményeztek vele szemben. Ám nem ez volt az egyedüli fogásuk.

Később jött a nagy fogás

Felfigyeltek ugyanis egy, a közelben parkoló, gazdátlan gépkocsira, amelyet gondosan, pokrócokkal takartak le. Ezt is ellenőrizték, innen került elő a már említett 12 és fél ezer adózatlan cigaretta. A NAV munkatársai a zárjegy nélküli dohányterméket az autóval együtt lefoglalták.

Ekkora kárt okoztak

Azonban az lekövetőt nem sikerült elkapni, így ismeretlen tettes ellen költségvetési csalás bűntette miatt indítottak eljárást a pénzügyőrök. Mint kiderült, hogy a csempészáru elpasszolásával a bűnözők 20 millió forinttal károsították meg az államot.

Videón a cigaretták lefoglalása

(Nyitóképünk a NAV videójából származik.)