Egy ciszta eltávolítása miatt ment be a szigetvári kórházba a csurgói nő. De egy súlyos hiba miatt válságos állapotban szállították a nőt a pécsi klinika intenzív osztályára, ahonnan már nem tért haza. Az asszony egy mérgezés szövődményei miatt halt meg. A műtét során ott hibáztak, hogy nem címkézték fel az üveget, így keveredett véletlenül a fertőtlenítő, amit általában műtők és eszközök tisztításához használnak, a sóoldatok közé. A nő két gyermeket hagyott hátra.

Fertőtlenítőszert hagyta a műtőben

A két műtőssegéd 2020 májusában egy nőgyógyászati laparoszkópiás operációra készülve a műtő fertőtlenítéséhez egy eredetileg fiziológiás sóoldatot tartalmazó, felcímkézett üvegben hozta a fertőtlenítőszert a raktárból. Az üvegeket a műtéthez szükséges eszközöket tartalmazó, a helyiség előterében lévő asztalra helyezték, majd erről mindketten megfeledkeztek.

Sóoldatot kért

A műtét 9 óra 10 perckor kezdődött. A műtősnő megkérte a műtősegédet, hogy töltsön fiziológiás sóoldatot a műtét során használt steril tálba. Az elsőrendű vádlott a műtő előterében található asztalon található üvegek közül felvette a fertőtlenítő szert tartalmazó sóoldatos üveget, és mivel nem jutott eszébe, hogy abban fertőtlenítőszer van, bevitte a műtőbe a tartalmát beleöntötte a steril tálba.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A fertőtlenítőt a műtét közben használták

A műtétet egy szakorvos végezte, ennek során – tudta nélkül – fiziológiás sóoldat helyett kétszer is 20 ml fertőtlenítőszert fecskendezett a későbbi áldozat hasüregébe, valamint a műtét során használt eszközt is ezzel nedvesítették be.

Gyanús volt az oldat

A műtétet követően, a műtéti heg lemosása során észlelte a műtősnő a fertőtlenítőszer viszkózus állagát, amit azonnal jelzett a még ott lévő elsőrendű vádlottnak, akinek rögtön eszébe jutott, hogy véletlenül a sóoldatos üvegből a felületfertőtlenítő kerülhetett a steril tálba.

Elhallgatta az orvos

Mindezt jelezték a műtétet végző szakorvosnak is, aki azonban ahelyett, hogy mindezt jelezte volna az osztályvezető főorvosnak, illetve reoperációt kezdeményezett volna, a cserét elhallgatta. A nő másnapra életveszélyes állapotba került, meg kellett műteni, azonban a szakorvos még ekkor sem jelezte a műtétet végző orvosnak, hogy az előző napi műtét során fertőtlenítő szert használtak a sóoldat helyett.

Felfüggesztettet kaptak

A Szigetvári Járásbíróság mindhárom vádlottat halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt mondta ki bűnösnek. A bíróság az egyik műtőssegédre kettő év – négy évre felfüggesztett – fogházbüntetést, a másikra nyolc hónap – egy évre felfüggesztett – fogházbüntetést, míg a szakorvosra másfél év – négy évre felfüggesztett – fogházbüntetést szabott ki.

Nem jogerős

A súlyosabb büntetésben részesülő műtőssegédet és a szakorvost emellett két-két évre eltiltották foglalkozásuk gyakorlásától is. Az ügyész, a vádlottak és védőik három munkanapot tartottak fenn a fellebbezés esetleges bejelentésére, így az ítélet nem jogerős.

Kiemelt kép: