Őrizetbe vették azokat a börtönőröket, akik életveszélyesen bántalmazhattak egy fogvatartottat. A bíróság elrendelte a letartóztatásukat, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága közölte: elítéli a fogvatartottak bántalmazását.

Nagyon megverték

A Központi Nyomozó Főügyészség pénteken közölte, a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség őrizetbe vett négy büntetés-végrehajtási dolgozót, akik a gyanú szerint életveszélyesen megvertek egy fogvatartottat. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Tiszalökön történt

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint az eset szeptember 25-én reggel történt. Az első hírek még csak egy ” kelet-magyarországi büntetési-végrehajtási intézetről” szóltak, később kiderült, hogy a tiszalöki börtönben verték meg a rabot.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Megszegte a szabályokat

A középkorú rab vagyon elleni erőszakos bűncselekmény elkövetése miatt szabadságvesztését tölti az intézményben, a közlemény szerint a figyelmeztetések ellenére ismételten megszegte az intézeti szabályokat, amit észlelt a felügyelet.

Eszméletlenre verték

Két büntetésvégrehajtási dolgozó a fogvatartottal szemben testi kényszert és bilincset alkalmazott. A megalapozott gyanú szerint azonban a felügyelők – később még két társuk is csatlakozott hozzájuk – túllépték a jogszerű intézkedés kereteit, és többször megütötték a férfit, akit a mentők eszméletlenül, életveszélyes állapotban vittek kórházba.

Tagadták

A nyomozó ügyészség hivatalos eljárásban, csoportosan elkövetett bántalmazás és életveszélyt okozó testi sértés miatt gyanúsítottként hallgatta ki a büntetés-végrehajtási dolgozókat, akik tagadták a bűncselekmény elkövetését.

Akár 12 évet is kaphatnak

A főügyészség tájékoztatása szerint a bűncselekmény – a bűnhalmazatra tekintettel – akár 12 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A nyomozó ügyészség indítványozta valamennyi gyanúsított letartóztatását. A bíróság döntése nem végleges, mivel a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek.

Elítélik

„A büntetés-végrehajtási szervezet elítéli a fogvatartottak bántalmazását” – reagált a bántalmazás hírére a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP). Szerintük az ilyen cselekedetek elfogadhatatlanok, amelyek ellen szervezetük minden rendelkezésükre álló eszközzel fellép.

Higgadtan, jogszerűen

Azt írták, hogy a büntetés-végrehajtási szervezet kiemelt figyelmet fordít arra, hogy munkatársai még a legkevésbé együttműködő, verbális vagy akár fizikai agressziót tanúsító fogvatartottak esetében is higgadtan, jogszerűen és szakszerűen intézkedjenek.

Felfüggesztették őket

A Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben történt rendkívüli esemény kapcsán a börtön a szükséges intézkedéseket megtette. Az intézet parancsnoka az eseményben érintett állománytagokkal szemben fegyelmi eljárást rendelt el, valamint őket szolgálati beosztásukból felfüggesztette.

Erősítik a képzést

„Ezen túl tovább erősítjük a börtönök felügyelőinek képzését, érzékenyítését és pszichikai felkészítését a rendkívüli események hatékony és szakszerű kezelése érdekében” – írta a BvOP. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció