Három, ott dolgozó családapára omlott rá egy pince egy évvel ezelőtt Miskolctapolcán. Egyikük sem élte túl a munkahelyi balesetet. Hamarosan vádemelés várható az ügyben, de a vállalkozó nem érzi magát felelősnek. Az áldozatok rokonai felháborodtak és abban bíznak, hogy méltó büntetést kap az a személy, aki felelős a történtekért.

Pinceomlás Miskolcon

Amint arról a Kékvillogó.hu is beszámolt, beomlott egy pince Miskolcon, a Szent Benedek pincesoron. A mélyben három munkás dolgozott. A földomlás után egyik dolgozó sem adott életjelet magáról. Később kiderült, egyikük sem élte túl a balesetet. A holttesteket csak másnap hozták felszínre. A mentésben bányamérnökök is részt vettek, mivel több tonna föld omlott rá a munkásokra, és félő volt, hogy további földomlások is várhatóak. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nehéz volt a kiemelés

„Statikusokkal, geológusokkal, bányászokkal együtt mindenki arra az álláspontja jutott, mint én is: meg kell erősíteni a pince mennyezetét, hogy további omlás ne történjen és csak utána lehet hozzálátni a törmelék eltávolításához” – mondta a helyszínen dolgozó szakember.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Családjukat akarták segíteni

Három fiatal családapa volt az áldozat, a felsőzsolcai, miskolci ás tiszalúci férfiak pedig mind több gyermeket hagytak félárván. „Mindegyik édesapa volt, azért dolgoztak, hogy a családjuknak a nehéz időkben is mindent megadhassanak” – mondta akkor az egyik ismerősük.

Lezárták a nyomozást

Az ügy egy éves évfordulóján a rendőrség lezárta a nyomozást az ügyben, az iratokat pedig vádemelési javaslattal adták át az ügyészségnek. A nyomozás során nem csak munkavédelmi, hanem geológiai szakértőket is felkerestek, akik a munkát megrendelő vállalkozónál több szabályszegést is megállapítottak.  

Hatalmas hiányosságok

„A gyanúsított annak ellenére vállalta el a kivitelezési tevékenységet, hogy nem győződött meg, hogy kell-e építései engedély hozzá, illetve rendelkezésre áll-e ilyen engedély. Nem készült geológiai, hidrológiai és talajmechanikai vizsgálat. A kivitelezési tevékenységet úgy kezdte el, hogy nem volt egészségvédelmi, biztonsági, bontási terv, kockázatértékelés. A munkavállalókat nem látta el egyéni védőeszközökkel, munkavédelmi oktatásban nem részesítette őket”  – mondta a Boon-nak a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője, dr. Jogg Zsolt. 

 Nem biztosította a feltételeket

„Nem gondoskodott az egészséget megőrző és veszélymentes munkakörnyezetről. Így nem gondoskodott a leeső tárgyak elleni védelemről, nem győződött meg a pince állékonyságáról, nem biztosított megfelelő dúcolást, alátámasztást. Ezek miatt megállapítható a szakmai szabályszegés” – tette hozzá.

Nem érzi magát felelősnek

A vállalkozó egyelőre nem tett vallomást, csupán annyit mondott: nem érzi magát felelősnek a balesetért. 

Hat félárva kicsi maradt utánuk

„Még hogy nem bűnös, neki kellett volna lent lennie, nem Józsiéknak. Hét félárva kicsi maradt utánuk és két gyászoló feleség. Nem mentegetőznie kéne, egy ilyen embernek inkább örökre a börtönben lenne a helye!” – mondta egy rokon a Borsnak.

Szívszorító gondolatok

Józsefnek és feleségének nem sokkal a tragédia után lett volna a 14. házassági évfordulója. A gyászoló özvegy szeptember 5-én szívszorító szavakkal üzent elhunyt férjének. „Ma lenne a 15-ik házassági évfordulónk. Sajnos, te már az angyalok közt vigyázol ránk. Nagyon hiányzol, szerelmem, soha nem feledünk, mindig a szívemben leszel, örökre szeretni foglak. Nyugodj békében” – írta közösségi oldalán H. Beáta. 

„Örökös börtönt neki!”

Dávid felesége, R. Diána is életfogytig cellában szeretné látni a felelőst. „Az isten adja, hogy ne nyolc évet kapj három életért, hanem örökös börtönt. Neked kellett volna meghalnod, nem nekik” – írta az özvegy. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: a tragédia helyszíne. Fotó: Katasztrófavédelem.