Az elmúlt 25 év legnagyobb fegyverraktárát számolta fel az osztrák, a szlovák és a magyar rendőrség közösen. Rajkán összesen 59 éles lőfegyvert, mintegy 45 000 lőszert, 285 tárat, valamint több mint 7,5 kg robbanószert foglaltak le. A rajtaütésről készült videót a cikkünk alján nézheted meg.

Nemzetközi meló

A magyar rendőrség győri egysége, a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökséggel, valamint az Alsó-ausztriai Tartományi Bűnügyi Hivatallal együtt hajtotta végre a Parketár műveletsorozatot, aminek nyomán rajtaütöttek egy rajkai fegyverraktáron. A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket.

Fegyverarzenál a házban

A helyszínen 59 éles lőfegyvert, mintegy 45 000 lőszert, 285 fegyvertárat, 13 hangtompítót, valamint több mint 7,5 kg robbanószert foglaltak le. A különböző harcászati eszközöket annak a szlovák férfinak, Dusan S.-nek a rajkai házában találták, aki a gyanú szerint a fegyverkereskedő bűnbanda feje volt. 

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Éles lőfegyverek az autóban

Amikor a rendőrség elfogta a főnököt, még a gépkocsijában is találtak éles lőfegyvert. A nyomozók kiderítették, hogy a férfi, illetve a felesége jó néhány fegyver tekintetében rendelkezik ugyan szlovákiai belföldi fegyvertartási engedéllyel, azonban sem európaival, sem magyarországival nem. 

Engedély nélkül tartott fegyverek

A rendőrök 19 olyan fegyvert találtak náluk, amelyek engedély nélkül tartottak, illegálisan átalakított lőfegyverek voltak. Ezek közül egyet köröztek, mert azt a németországi Würzburgból egy betörés során loptak el ismeretlenek.

Strómanok a fegyverbizniszben

A magyar rendőrök, szorosan együttműködve külföldi kollégáikkal és az Europollal, a fegyverek előzményadatai után kezdett el vizsgálódni. Ki is derítették, hogy a szlovák fegyvereket még átalakítás előtt olyan strómanok vásárolták meg, akik minimális ellenértékért cserébe csak a nevüket adták az üzlethez. Névleg ők szerepeltek a dokumentációkon, viszont a fegyverek valódi birtoklói már nem ők voltak.

Nemzetközi akció

Az ügyet felügyelő Mosonmagyaróvári Járási Ügyészség és a szlovák Speciális Ügyészség vezetői az Eurojust égisze alatt 2023 januárjában létrehoztak egy szlovák–magyar nyomozócsoportot, így alakult meg a JIT, amit az ügyészség irányított. A strómanok útján elindulva a nyomozók feltárták, hogy három év alatt – vagyis 2014 és 2016 között – a négy szlovák férfi nevére összesen közel 600 hatástalan, illetve kis kaliberű fegyvert regisztráltak. Miután minden bizonyítékot összegyűjtöttek ellenük, nemzetközi akciót szerveztek az elfogásukra. 

Kommandósok bevetésen

Mivel egyikük egy másik ügyből kifolyólag már három éve jogerős szabadságvesztését töltötte a zselizi büntetés-végrehajtási intézetben, így három társára csaptak le a rendőrök 2023. április 19-én. Az elfogásban részt vettek a szlovák készenléti kommandó tagjai is. Nagyszombaton, Nyitrabányán és Rózsahegyen tartottak kutatásokat.

Titkos műhely

Az akció csúcspontja Jan H. elfogása volt. A 47 éves férfi egy olyan, eredetileg esztergályosműhelyként funkcionáló, kétszintes épületben lakott Rózsahegyen, aminek egy részét lakóhellyé alakította át. A férfi ott raktározta a hatástalan fegyvereket addig, míg azokat át nem alakították éles lőfegyverré. A titkos műhelyben a nyomozók 14 fegyvert, kb. 2000 különböző kaliberű lőszert, 40 fegyvertárat, 29 hangtompítót és 7 gránátot foglaltak le. 

Nemzetközi fegyverkereskedelem

A szlovák–magyar közös nyomozócsoport második akciója szeptember 28-án volt. További két szlovák férfit fogtak el a rendőrök. Egyiküket Rajkán, másikukat Pozsonyban. A náluk talált fegyvereket is lefoglalták. A JIT-nek köszönhetően Magyarországon három, míg Szlovákiában négy gyanúsítottal szemben sikerült az eljárást lefolytatni, és ezzel nagy csapást mérni az illegális nemzetközi fegyverkereskedelemre.

A fegyverek útja

A magyar Nemzeti Nyomozóiroda győri egysége az elfogott személyek elleni nyomozással még nem fejezte be végleg a fegyverekkel kapcsolatos felderítést, ugyanis céljuk volt feltérképezni a bűnbandához került 600 fegyver sorsát. Így mind az európai, mind a transzatlanti partnereiknek elküldték a fegyverek sorozatszámait. 

Bűncselekményekhez használták

Az Europol, az ATF (Alkohol- és Dohánytermékek, illetve Lőfegyverek Forgalmával Foglalkozó Iroda), valamint az Interpol munkatársaival sikerült kideríteni, hogy fegyverek Svédországba, Spanyolországba, illetve Dél-Afrikába is eljutottak. Ezek mindegyike bűncselekményhez köthető. A rendőrség kiemelt célja továbbra is az, hogy nemzetközi együttműködéseinek köszönhetően tovább folytassa a küzdelmet az illegális fegyverkereskedelem ellen. A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket.

Itt a videó a rajtaütésről

Kiemelt kép: részlet a fenti videóból