Akkora kátyú keletkezett a Csömöri úti felüljárónál, hogy csak a szembesávba áthajtva tudnak közlekedni az autósok.

Folyamatosak a kátyúk

A videó feltöltője szerint a felüljárón folyamatosan kátyúk keletkeznek, a foltozások után 1-2 héttel is újabbak tűnnek fel. A fagyos, esős idő tovább erősítette ezt a folyamatot, így mostanra az egyik sáv majdnem teljes szélességében eltűnt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Mutatjuk a Budapestiautosok.hu videját:

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Éjjel kijavítják

A Budapest Közút a Telex megkeresésére elmondta, hogy már körbekerítették az úthibát, és ha az időjárás engedi, az éjszaka folyamán remélhetőleg ki is tudják javítani azt.

Marad a népligeti felüljáró

Ahogy írtunk róla, egy helyéről kiemelt tartógerenda szétroncsolását követően megbizonyosodtak arról a szakemberek, hogy nincs szükség a népligeti felüljáró elbontására. Erről Tüttő Kata főpolgármester-helyettes számolt be egy sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy a vizsgálatok szerint a szerkezet jobb állapotban van, mint azt gondolták.

Még nagyfelújításra sem kell sort keríteni

Tüttő Kata leszögezte, nem hogy bontásra, de még nagyfelújításra sincs szükség. A rekonstrukciót 2024-ben tervezik meg, majd 2025-ben keríthetnek rá sort. Ez egy “élethosszabbító felújítás” lesz a szavai szerint.

A felújítás költsége kérdéses

Azt e pillanatban pontosan nem lehet tudni, mennyibe fog kerülni a felújítás. Ez a tervezés közben fog eldőlni, az azonban sejthető a becslések alapján, hogy egy 1-3 milliárd forint körüli összegről van szó.

Nem kell súlykorlátozást sem bevezetni

Korábban ideiglenes súlykorlátozást vezettek be a felüljárón. Október 17-étől azonban feloldják ezt részlegesen, így a buszok mindenfajta korlátozás nélkül átmehetnek a hídon. A tehergépkocsik esetében érvényben marad a 12 tonnás limit.

Csalóka a külső

Kívülről úgy tűnhet, hogy a híd tartószerkezetei nem túl jó állapotúak. Ennek ellenére a vizsgálatok kiderítették, hogy a főtartó, támaszkereszttartó és fejgerenda betonminőségével nincs probléma. A korrózió mértéke teherbírási problémákat nem okoz.

Hosszabb távon már más lehet a helyzet

Tíz éves távlatban elképzelhető olyan károsodások, amelyek az állékonyságot befolyásolják, írta a Telex. Jelenleg azonban a fejgerendák valamint a tartóvégek teherbírása a vizsgálatok szerint a jelenlegi forgalmi terhelésnek megfelelnek.

Évek óta beszédtéma a népligeti felüljáró felújítása

2022 eleje óta kitiltották a hídról a 12 tonnánál nehezebb BKK-járatokat is. 2023 februárjában kezdődött a felüljáró műszaki felmérése, ekkor ideiglenes védőkorlátot is építettek. Gondoskodtak az ideiglenes vízelvezetésről is a híd valamint az alatta haladó forgalom biztonsága céljából.

A VEKE elnöke korábban a felüljáró elbontását javasolta

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke, Dorner Lajos azt mondta márciusban, hogy a legjobb az lenne, ha teljesen elbontanák a felüljárót. Azon a véleményen volt, hogy a Könyves kálmán körút valamint az Üllői út csomópont jól működne szintbeli kereszteződésként is. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: részlet a videóból