Nagyon zavarta ugyanis, hogy átlóg az ő kertjébe. Ezért a tettek mezejére lépett és saját kezével szüntette meg a számára elviselhetetlen állapotokat. Most a vádlottak padjára került.

Győr mellett járunk

Az ügyészség vádirata szerint a 60 éves német állampolgárságú vádlott egy Győr melletti kisvárosban rendelkezik ingatlannal, és itt is él. Hogy pontosan melyikben, arra nem tér ki a tájékoztatás. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Egy kilógó kéménnyel indult minden

2021 augusztusában a szomszéd ingatlanon felújítási munkák történtek, melyek során kondenzációs kombi kazánt szereltek fel az alagsorban, melynek kéménye az épület oldalfalán keresztül a vádlott háza felett ért ki a szabadba. Mindez egyébként teljesen törvényes volt.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Fogta magát és leszerelte

Azonban a német férfit módfelett zavarta ez a helyzet. Ezért fogta magát, a kémény épületen kívüli szakaszát leszerelte, majd a kiálló csonkot fóliával bevonta. A kazánt ugyan nem tette működésképtelenné, de így is veszélyes helyzet alakult ki.

Nem érdekelte, hogy mások életével játszik

A lefóliázás miatt fennállt a veszélye, hogy az oxigénhiányos égés miatt a távozó égéstermék jelentősen feldúsul szén-monoxiddal. A szétszerelés miatt a füstelvezető és friss levegőt beszívó csövek egy síkba kerültek, így a fólia nélkül is szén-monoxid keletkezett volna a kazán használatakor.

Akár egy évre is börtönbe mehet

Így könnyen tragédiával végződhetett volna az önkényes bontás, mivel fennállt egy súlyos szén-monoxid mérgezés eshetősége. A férfi ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat az ügyészség. Akár egy évre is börtönbe kerülhet. Bűnösségéről a Győri Járásbíróság fog dönteni.

Így szól a törvény

Aki foglalkozási szabály megszegésével más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki, vagy testi sértést okoz, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ehhez nem kell az sem, hogy bárki megsérüljön.

Halál esetén súlyosabb a büntetés

Nagy szerencse mind a szomszédnak, mind a férfinak, hogy senki sem sérült meg. Amennyiben azonban valaki életét veszítette volna, akkor egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel számolhatott volna. Ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát, vagy netán halálos tömegszerencsétlenséget okoz, akkor kettőtől nyolc évig terjedhet a büntetés.

Érteni sem kell hozzá

A közhiedelemmel ellentétben ezt a bűncselekményt nem csak azok tudják elkövetni, akik valamilyen keresőképes szakma keretében belül végeznek el valamilyen munkát. Lehet ez alkalmi jellegű, sőt, akár nem is kell hozzá értenie az elkövetőnek, a lényeg, hogy arra az adott műveletre egy szakma speciális szabályai vonatkozzanak.

Nem kell hozzá sérülés

Ahogy említettük, nem szükséges, hogy bárkinek is baja essen, elegendő a veszélyeztetés. Ez annyit tesz, hogy fennáll a veszély bekövetkezésének reális eshetősége – ekkor már megállapítható az elkövetés. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

(Kiemelt képünk illusztráció.)