Bolyky Orsolya, az Országos Kriminológiai Intézet osztályvezető helyettese nyilatkozott a Dunakeszin történő tragédia kapcsán. Elmondta, hogy a vizsgálatok alapján az ilyen tettet elkövető emberek általában idősebbek és soha nem volt dolguk a törvénnyel.

Két csoport van

A kriminológus elmondása szerint szakirodalom két csoportja osztja az elkövetőket: pszichotikusokra és nem pszichotikusokra. Elmondása szerint mindkettőnél vannak előjelek, csak általában nem tulajdonítunk jelentőséget ezeknek. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Pszichotikus elkövetők

„A pszichotikus elkövetők olyan mentális betegségben szenvednek, esetleg olyan mentális állapotban vannak, ami ellehetetleníti a valóság észlelését, ezáltal gyakorlatilag egy téves eszmében, ettől vezérelve követik el a cselekményüket, lásd skizofrén élkövetők” – mondta az InfoRádiónak a kriminológus.

Nem pszichotikus elkövetők

Ezzel szemben a nem pszichotikus elkövetők esetében tipikusan valamilyen egzisztenciális bizonytalanság, elkeseredettség és kilátástalanság áll a háttérben, tehát nem húzódik semmilyen betegség a háttérben.

Vannak előjelek

A szakértő elmondása alapján a pszichotikus elkövetésnek sokszor van előjele, amit ugyan a környezet észlel, de általában nem vesz komolyan, nem tulajdonít nagy jelentőséget ezeknek. Azoknál, akik esetében nem valamilyen betegség húzódik meg a háttérben, az előjelek jellemzően a zaklatás bűncselekményéhez állnak közel, amit akár meg is valósítanak.

Mentális zavar

„Azért ezeknél az elkövetőknél is legtöbb esetben megjelenik valamilyen mentális zavar, akár depresszió, akár ennek valamilyen változata, valamilyen hangulatzavar”– emelte ki Bolyki Orsolya.

Idősebb elkövetők

Az öngyilkosságot elkövetők általában idősebbek azoknál, mint akik emberölést követnek el. Továbbá ezek az emberek rendszerint büntetlen előéletűek, és nem igazán jellemző rájuk sem az alkohol-, sem a kábítószer-fogyasztás – még az elkövetés időpontjában sem. 

Pszichés tudatállapot

„Ilyen értelemben tiszta fejjel követik el a cselekményt; az más kérdés, hogy pszichésen milyen tudatállapotban vannak” – fogalmazott az Országos Kriminológiai Intézet osztályvezető helyettese.

Kísérleti szakaszban marad

Az ilyen cselekményeket elkövető emberek mentális állapota általában kísérleti szakaszban marad, mivel csak akkor tárhatók fel részletesen az ilyen esetek, ha az elkövető túléli a saját öngyilkosságát. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Kiemelt kép: A gyilkosság helyszíne – Forrás: Rendőrség