December elejéig tart az Országos Balesetmegelőzési Bizottság kampánya, amely a Látni és látszani 2022 címet kapta. Ez idő alatt ingyenesen át tudod nézetni az autódat, valamint szemészhez is kedvezményesen mehetsz. Az idei kampány kisfilmjét a cikk végén találod.  

Itt van az ősz, itt van újra

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság kampány idén október 17-én kezdődött és december 4-ig tart. A címe „Látni és látszani 2022”, amellyel szeretnék felhívni a figyelmet az őszi időjárás okozta vezetésbiztonsági kihívásokra. Ebben az időszakban a sofőrök felelőssége, hogy felkészítésék járművüket megváltozott út- és fényviszonyokra. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az ablaktörlő lapáttól az index lámpáig

Az őszi-téli időszakban jelentősen romlanak a látási viszonyok így ez az akció kiváló lehetőséget teremt a gépjárművezetőknek arra, hogy ingyenesen nézessék át autójuk láthatóságát segítő berendezéseit az ablaktörlő lapáttól az index lámpáig.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ingyenes látásteszt

A „Látni és látszani” akcióban a regisztrált optikák ingyenes látástesztet végeznek a kampány keretein belül hozzájuk érkezőknek. A látásteszt során esetlegesen megállapított probléma konkrét kivizsgálásához azonban már látásvizsgálat szükséges, ami költségtérítéses szolgáltatás. Az akcióban szereplő szervizek és optikák listája megtalálható a kampány honlapján.

Ősszel fokozottan érdemes figyelni

Ősszel rövidebbek a nappalok, ráadásul gyakran köd és egyéb tényezők nehezítik a látási viszonyokat. A csúszós utakon könnyű elveszíteni az irányítást a járművek felett, így célszerű fokozott óvatossággal megkezdeni az előzési manővereket és a kanyarodást is.

Ezt kérik a rendőrök

A rendőrök felhívják a járművezetők figyelmét arra, hogy a balesetek csak akkor kerülhetők el, ha mindenki felelősségteljesen közlekedik. Arra kérnek mindenkit, hogy tartsa be a közlekedési szabályokat. 

Amire érdemes odafigyelni indulás előtt

Indulás előtt ellenőrizd a gumiabroncsok állapotát, a megfelelő nyomást, a bordázat mélységét! Ne feledkezz meg a téli gumi időben történő beszerzéséről és felszereléséről sem! Balesetveszélyes a párás, jeges szélvédő és a nem megfelelő kilátás, ezért elindulás előtt a párát, a jeget el kell távolítani. Fontos, hogy ellenőrizd a világító berendezések működését és gondoskodj a lámpák búrájának tisztán-tartásáról! Töltsd fel az ablaktisztító tartályt téli szélvédőmosó folyadékkal, és ellenőrizd az ablaktörlő gumik állapotát!

Amire útközben kell figyelni

Fokozott óvatossággal közelítsd meg a gyalogos-átkelőhelyeket, mert a gyalogosok – időjárástól függően – esernyővel, kapucnival közlekednek, ami akadályozza őket a szabad kilátásban! A vízátfolyás, az őszi munkálatoknál az úttestre felkerült sár is veszélyes lehet, ezért fokozott óvatossággal közlekedj! Erdős, bokros részen a lehulló falevelek csúszóssá teszik az utat, ezért a sebesség megválasztásánál alkalmazkodj a megváltozott útviszonyokhoz!

Emberek, állatok az út szélén

A téli időszak közeledtével egyre később világosodik és korábban sötétedik. Szürkületben, sötétedéskor lakott területen kívül is számíts a munkába, iskolába, illetve onnan induló, gyalogosan vagy kerékpárral közlekedők megjelenésére, valamint figyelj az útra tévedt állatokra, és nemcsak a vadat jelző táblánál, hanem mindig olyan sebességet válassz, hogy adott esetben biztonságosan meg tudj állni! A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kapcsolj, mielőtt eltűnnél  – ez a szlogenje az idei kampánynak

Kiemelt kép: police.hu