Négy hónap alatt Magyarországon már 16-an haltak meg vasúti balesetben. Míg tavaly egész évben 17 ember vesztette életét. A MÁV emiatt figyelemfelkeltő kampányt indít a balesetek visszaszorítása érdekében. Egy halálos baleset nemcsak egy család tragédiája, hanem a mozdonyvezetőknek is óriási trauma.

Kampányt indít a MÁV

Figyelemfelkeltő vasútbiztonsági kampányt indít a MÁV a balesetek visszaszorítása érdekében.  Idén drasztikusan nőtt a vasúti átkelőkben történt balesetek száma. Idén már 16-an haltak meg vasúti balesetben, míg tavaly egyész évben 17-en. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Fekete hét

A múlt hét volt a vasúti balesetek fekete hete: 3 nap alatt hatan vesztették életüket. Emiatt a MÁV szeretné szigorítani a KRESZ-t, szigorúbban büntetnék például a sorompórongálást, visszatartva azokat, akik veszélyeztetik a közúti és a vasúti közlekedés biztonságát. Ennek érdekében jogszabály-módosítást kezdeményeznek.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Mindszenti tragédia

Amint arról a Kékvillogó.hu is beszámolt, múlt héten Mindszentnél öten haltak meg egy kisteherautóba, miután a sofőr járművel, szinte megállás nélkül hajtott a sínekre. A fényjelző tilosat mutatott, ekkor ütközött az autó a vonattal. A mindszenti balesetben a motorkocsi 19 tonna volt, de egy mozdony 80 tonna. A tragédia pillanatáról egy videófelvétel is készült, ezt cikkünk végén tudod megnézni.

Forrás: OKF

Sárvári tragédia

A mindszenti tragédia után 3 nappal Sárváron, egy személyautó vezetője a vasúti átjáró tilos jelzése ellenére hajtott az átjáróba, ahol ütközött egy érkező tehervonattal.

Ennyi maradt az autóból, amely Sárváron ütközött a vonattal

Forrás: OKF

400 métert tolta az autót

Az ütközést követően a tehervonat körülbelül 400 métert tolta maga előtt a Lanciát, végül körülbelül 150 méterre a sárvári vasútállomástól állt meg. Sárvári tűzoltók szabadították ki a sofőr holttestét a roncsok közül.

Halálos baleset Tapolcánál

Január 1-jén, egy szilveszteri házibulit követően öt fiatal utazott egy Skodában, amikor a sofőr a tilos jelzés ellenére a sínekre hajtott Tapolcánál. A jármű az arra közlekedő vonattal ütközött. A szerelvény 60 méteren át tolta az autót, amelyben 5 fiatal utazott.  Négyen a helyszínen szörnyethaltak. Az egyik fiatal lányt mentőhelikopterrel szállították a szombathelyi kórházba.

Ebben az autóban haltak meg négyen

Tapolca, 2022. január 1. Ütközésben összeroncsolódott személyautó Tapolca közelében a 7345-ös számú út vasúti átjárójánál 2022. január 1-jén. A személygépkocsi egy vonattal ütközött. Az autóban négy ember meghalt, egy életveszélyes sérülést szenvedett. MTI/Varga György

5500 átjáró van

Homolya Róbert a MÁV vezérigazgatója a kampánnyal kapcsolatban elmondta, a társaság csaknem 7700 kilométer hosszú vasúthálózatot működtet, amelyen több mint 3600 vonat jár; 5500 olyan átjáró van, amelyben a közúti és a vasúti hálózat keresztezi egymást, ezeknek mintegy felében csak a vasúti átjáró kezdetét jelző, piros-fehér andráskereszt van. Hozzátette: sajnos a példák azt mutatják, hogy mindig figyelmetlenség vezet a balesetekhez.

Sokkoló fotók

A társaság vezérigazgatója elmondta, hogy a mav.hu/erjhaza oldalon is próbálják felhívni a közlekedők figyelmét az elkerülhető veszélyre, a portálon a vezérigazgató megfogalmazása szerint kifejezetten sokkoló fotókat szeretnének megosztani a közvéleménnyel, amelyeken látható, hogy ezeknek a baleseteknek milyen következményei vannak.

Nincs az az élethelyzet

„Nincs olyan élethelyzet, amelyben megéri egy pirosan villogó lámpa vagy lehajtott félsorompó ellenére behajtani a vasúti átjáróba, mert tragikus baleset történhet” – mondta Homolya Róbert.

Trauma a mozdonyvezetőknek

Molnár Péter mozdonyvezető, akinek húszéves szolgálata alatt hat vasúti átjárós balesete volt, azt mondta, kollégái jól felkészültek, szeretné, ha a közúton is jól felkészült emberek vezetnének. Az átjárókban történő balesetekre nem lehet felkészülni, hatalmas traumát okoznak minden mozdonyvezetőnek. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A mindszenti vonatbaleset videófelvétele

Kiemelt kép: vasúti baleset Tokorcson – Forrás: 112press