Zs. Béla beszorult két hatalmas jármű, egy kombájn és egy szippantós kocsi közé, a gépek összepréselték, esélye sem volt a menekülésre. A rendőrség rendkívüli halálesetként nyomozott az ügyben, az eljárást azonban lezárták. Az özvegy viszont képtelen beletörődni, hogy a hónapokkal ezelőtt történt tragédiával kapcsolatban nem kap világos válaszokat.

Szerette a munkáját

„A férjem egy tisztességes, nagyon dolgos ember volt, az a típus, aki egy óránál tovább képtelen megülni a hátsóján. Neki mindig csinálni kellett valamit, soha nem volt tétlen. A nagy gépeket, például traktorokat különösen szerette bütykölni, itthon is javítgatta a gépeit, amiket vásárolt. A munkáját pedig rajongásig szerette” – mondta az özvegy. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Tisztán szeretne látni

Hozzátette: „Mondhatjuk, hogy a családján kívül az volt az élete. Több mint 30 éve ugyanott dolgozott, fel sem merült benne, hogy más munkahelyet keressen. Szegénykémet mégis ott érte a halál. Én nem vádolok senkit semmivel, csak szeretnék tisztán látni. Talán akkor kicsit megnyugodna a lelkem.”

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Magtáros volt

A férfi az ominózus napon korán megérkezett a mezőgazdasági telephelyre. 1987 óta dolgozott ott, alapvetően magtárosként, gyakorlatilag azonban nem igazán volt olyan munkakör, amit ne tudott volna ellátni – írja a Blikk.

Így történt a baleset

Béla felült az egyik kombájnra, a sebességváltót üresbe helyezte, aztán valamiért leszállt és a jármű hátuljához ment. Feltehetőleg hibát észlelt és meg akarta javítani a gépet. Gondolom, nyugodt volt, hiszen úgy gondolkodott, hogy üresben semmiképpen sem gurulhat hátra a kombájn.

Nem tudott elfutni

Az erőgép azonban valamiért elindult, Béla pedig már nem tudott elmenekülni. Mögötte ugyanis egy szippantós kocsi állt, gyakorlatilag a két jármű úgy összepréselte, hogy a helyszínen meghalt – idézte fel az özvegy ügyvédje, dr. Lichy József.

Műszaki hibás volt

A rendőrség azonnal vizsgálatot indított a rendkívüli haláleset miatt. A kirendelt szakértő megállapította, hogy a kombájn műszaki hibás volt, büntetőügy azonban mégsem indult soha az ügyben. Közigazgatási eljárás zajlott, majd lezárták a nyomozást.

Meg kellett volna szerelni

„Egyszerűen nem értem, hogy ez miképpen lehetséges. Teljesen egyértelmű számomra, hogy a jármű meghibásodása okozhatta Béla halálát. A sebességváltó már korábban is rendetlenkedett, az üzemben tartó, vagyis a munkáltató mégsem vonta ki a forgalomból és szereltette meg.”

Biztonságos feltételek

„A munkaeszközök biztonságos működéséért egyértelműen a munkaadó a felelős. Mondhatják persze, hogy minek szállt fel Béla a gépre, de ez nem válasz. A telephelyen lévő összes eszköznek kifogástalan műszaki állapotban kell lennie, ezt szabály írja elő” – tette hozzá az ügyvéd.

Büntetőügy indul

Dr. Lichy József az illetékes megyei kapitányságon kezdeményezi a büntetőügy megindítását. Ezt akkor is megteheti, ha a rendőrség már lezárta az ügyet. Véleménye szerint foglalkozás körében elkövetett halált okozó veszélyeztetés gyanúja merül fel az ügyben.

Nem válaszol a rendőrség

Az esettel kapcsolatban a Blikk kereste a Borsod Megyei Rendőr-főkapitányságot, választ azonban nem kaptak.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció