Dühösek és elkeseredettek a helyiek, miután több házat is lakhatatlanná tett a bányából lezúduló iszap. Most ismét attól tartanak, hogy megint bekövetkezik a legrosszabb.

Robbantás, gépek, sár

„Reped a fal, csúszik a föld, akár száraz, akár vizes. Remeg minden, a falak az utca amikor a gépek a fejünk felett járnak, a robbantásokról ne is beszéljünk”. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nincs nyugtuk

Utóbbi kifakadást az a recski lakos a Blikknek, akinek házát egy júniusi sárlavina elárasztotta a Heves vármegyei Recsk településen. Az iszap az év elején nyitott kőbányából érkezett, amely aztán elborította az utcákat és házakat tett tönkre.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Van, aki szerint beismerték, hogy hibázott a bánya

A Hunyadi utcában több ház lakhatatlan lett, így az ott élők kénytelenek máshol meghúzódni. A kormány korábban 500 millió forintot különített el az érintettek lakhatási kérdéseinek rendezésére. Egyikük szerint ez nem más, mint annak a beismerése, hogy a bánya a hibás.

Szabad az út a tolvajoknak

„Apám háza, örököltem, olyan amilyen, de az enyém, a két keze munkáját tették bele a szüleim. Kártérítés nélkül kapnék helyette egy bérlakást? Ezt ugye nem gondolják komolyan, nem is szólva arról, mikor? Itt a házam, én nem merek bemenni, a tolvajok igen, teljesen széthordták, ezt ki téríti meg nekem?” – dühöngött Kovács Zoltán.

Másképp lát dolgokat

Nincsen egyszerű helyzetben a polgármester sem. A bányából befolyó pénzre szüksége van a településnek, azonban ez nem minden. Nem csoda, ha sokan felháborodtak azon kijelentésén, miszerint az ingatlanok nem lakhatatlanok. „A falu vezetője olyan mintha nem itt élne, mintha más szemüvegen át látná azt ami itt van”.

A bányának kell fizetnie

Ezt pedig már az a Váradi Nándor mondja, akinek feleségével ugyancsak el kellett hagynia a Hunyadi utcát. „A bánya fizessen, ők okozták a bajt, nem az állam! Félünk. Nem titok, félünk. Félelemben meg nem lehet élni, még akkor sem, ha kicifráznák adományból a házainkat” – fűzte hozzá.

Mégis lesz nyomozás

Az ügyben született feljelentés is, amelyet a rendőrség első körben elutasított, mondván, a bánya szabályosan működött és ha jön a villámárvíz, akkor nincs mit tenni. Azonban az ügyészség ezt másképp látta és a nyomozás elrendelésére kötelezte a rendőrséget.

A romákon akarnak spórolni?

„Eddig is volt vihar, villámárvíz, de a hegy nem volt lecsupaszítva, nem nyomorgatják bányagépek, nem marcangolják az oldalát a kőért, ezért nem is volt bajunk, ha a természet dühöngött egy kicsit” – magyarázza szintén egy helyi. P. György szerint könnyű arra kihegyezni a dolgokat, hogy ott „csak” romák laknak, hogy a bánya, a falu, mindenki rajtuk akar spórolni.

Állítsák vissza az eredeti állapotokra!

Hozzátette, a kormány pénzéből nem takarékoskodni kell, hanem felépíteni a falu bányától távol eső részén egy új lakótelepet. Vagy ha a Hunyadi utcában akarják felújítani a házakat, akkor bezáratni a bányát, és visszarendezni a hegyet ahhoz hasonló állapotra, ami a bánya megnyitása előtt volt – zárta sarkos véleményét. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk forrása: Facebook.)