Sokan a mai napig élénken emlékeznek az 1994. december másodikán történt a szajoli vonatszerencsétlenségre. A rettenetes balesetben 31-en veszítették életüket és több mint 50-en sérültek meg, köztük rengetegen igen súlyosan.

Kisiklott a gyorsvonat kocsija

Délután háromnegyed öt után siklott ki a szajoli állomáson áthaladó Nyíregyháza-Nyugati pályaudvar között közlekedő gyorsvonat második kocsija. A többi kocsi nagyjából 110 km/órás sebességgel egymásba, illetve az állomás épületébe csapódott. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

27-en a helyszínen meghaltak

A baleset helyszínén 27-en rögtön életüket veszítették, négy ember pedig később a kórházban halt meg. Az áldozatok közül a legidősebb 84 éves volt, a legfiatalabb pedig mindössze 8 éves.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A legszörnyűbb baleset

„Ez volt a legszörnyűbb baleset, amely negyvenéves szolgálati időm alatt előfordult” – mondta korábban Kardos József megyei vezető mentőtiszt a Blikknek, amikor visszaemlékezett a szörnyű tragédiára.

Letarolt mindent a vonat

„Azon a téli napon nagyon hideg volt és már sötétedett, amikor kiértem a szerencsétlenség helyszínére. A felborult vonat letarolta a vasútállomás felét a mellette lévő házzal együtt, amelynek egyik szobájába be lehetett látni és mindenhol leszakadt vezetékek voltak, ami miatt roppant veszélyes volt a helyszín”

Másnap délutánig mentettek

A mentőtiszt elmondása szerint a mentés egészen másnap délután egy óráig tartott, amikor is észrevettek a felborult vonattól száz méterre egy összegyűrődött vasúti kocsi végében egy női kezet. Az a hölgy volt az utolsó, akit ott megtaláltak.

Szívszaggató azonosítás

Egy katonai objektumban helyezték el a többnyire 18-22 éves halottakat, akiknek az üvegszilánkoktól összeszabdalt arcát le kellett mosniuk, majd felismerhetővé kellett őket tenniük. Volt olyan anyuka, aki a halott fiát meglátva lefeküdt mellé a földre és a holttestet átkarolva perceken át zokogott. Egy másik hozzátartozó, egy idős férfi fájdalmában összetörte a szobában lévő egyik széket.

Segítőkész emberek sokasága

A megyei vezető mentőtiszt hozzátette: a szörnyűség mellett arra is emlékszik, hogy mennyi jó szándékú emberrel találkozott. A környéken élő háziorvosok, szabadnapos kollégák csatlakoztak hozzájuk, és a helyiek is hoztak teát vagy ételt, hogy így segítsék a munkát.

Emlékművet állítottak

Forrás: Wikipédia

Nem feledjük a tragédiát

A megrázó tragédiát Magyarország és az elhunytak hozzátartozói sem felejtették el az elmúlt 28 esztendőben. Minden évben ezekben a napokban megszaporodnak a visszaemlékezések a közösségi médiában. Szülők, testvérek, barátok és ismerősök osztják meg a közvéleménnyel fájdalmukat, amit elhunyt hozzátartozóik miatt éreznek. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: tragédia a szajoli vasútállomáson. Fotó: Népszava.