A csenyétei Kótai Győző 2020-ban úgy halt meg, hogy egy mentőautó a házától néhány száz méternyire várakozott. A mentősök azért nem hajtottak be a faluba, mert a haldokló hozzátartozói többször megfenyegették a mentők telefonügyeletesét, amiért szerintük nem ért ki időben a rohamkocsi.

Rosszul lett a férfi

2020 januárjában, a Borsod megyei Csenyétén rosszul lett egy férfi. A 49 éves Kótai Győző egyik este a mellkasát fájlalta, de úgy volt vele, hogy biztosan csak megfázott, még egy kis teát is főzött magának. A férfi nem sokkal este hat után fürdés közben, a kádban lett rosszul, felesége próbálta valahogy kiemelni a vízből a fejét, miközben az egyik rokona a 112-t hívta. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el! 

Bepánikoltak a hozzátartozók

A családtagok híváslistája alapján a mentők az első hívást 19 óra 9 perckor kapták, és több mint 12 percet beszéltek a hozzátartozókkal, akik egyre többen lettek, és egyre jobban pánikoltak.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Két mentő is elindult a helyszínre

Miközben az egyik rokon a keresztapja mellkasát nyomta, a diszpécser azzal nyugtatta, hogy Krasznokvajdáról és Encsről is elindítottak egy-egy mentőegységet. Addigra viszont már az 500 lelkes település fele Kótaiék házához gyűlt, és többen, egymástól függetlenül, újra és újra a segélyhívószámot hívták. 

Nem mentek be a faluba a mentősök

A falu polgármestere 19 óra 21-kor maga is felhívta a mentőket, és három percet beszélt velük. Kiss István a falu határában várakozó mentősökkel is találkozott, és bekísérte volna őket a faluba, a mentősök azonban azt mondták, „felsőbb utasításra” nem mehetnek tovább, meg kell várniuk a rendőröket.

Autóval vitték ki a beteget a mentőkhöz

A polgármester nem sokkal fél 8 után Kótaiék házához hajtott, és mivel ő tudta, hogy vár egy mentőautó a falu határában, az eszméletlen férfit autóval a mentőhöz szállította. „Pont akkor ért oda a másik mentőautó és nagyjából 15 perc múlva két rendőrautó is” − állította a polgármester.

Várták a rendőröket

A mentősök akkor azt mondták a polgármesternek, hogy addig nem mehetnek be a faluba, míg nem érkeznek meg a rendőrök. Ezt felsőbb utasításba kapták. A polgármester azt nem tagadta, hogy rokonok valóban megfenyegették a diszpécseren keresztül a mentősöket.

Veszélyben voltak a mentősök

A mentőszolgálat akkor azt mondta, kollégáikat annyira megviselte a „veszélyeztetettség”, hogy a szolgálatukat sem tudták folytatni, a történteket pedig pszichológus segítségével dolgozhatják fel.

Nem mindenkit engednek be a faluba

Csenyéte az ország egyik legszegényebb települése, a faluról az a hír járja, hogy a helyiek néha be sem engedik a faluba azokat, akik nem odavalósiak. Nem Kótai Győző 2020-as halála volt az első eset, amikor a csenyéteiek mulasztással vádolták meg a mentősöket, 2017 szilveszterén egy 5 éves fiú halt meg, szülei szerint azért, mert nem indult el hozzá időben a mentő.

Lezárták az ügyet

Az eset után az ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt eljárást indított a két mentős ellen az Encsi Rendőrkapitányságon. Az Encsi Járási Ügyészség idén április 13-án bűncselekmény hiányában az eljárás megszüntetéséről döntött. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el! 

Kiemelt kép: illusztráció