Ha valaki egy napnál több időt tölt el a 16. vagy a 22. kerületben, akkor a nyugat-nílusi vírus kockázata miatt 30 napig nem adhat vért.

Előfordulhat a vírus

Tigrisszúnyogok miatt nem adhatott vért egy 16. kerületi férfi. Azért utasították vissza, mert a lakóhelyén előfordulhat a tigrisszúnyog által is terjesztett nyugat-nílusi vírus. Ugyanez vonatkozik a 22. kerületében, valamint még a Szegeden élőkre is. „Az egyik kérdés az volt, hogy tartózkodtam -e az elmúlt időszakban egy napnál hosszabb ideig a 16. kerületben. A következő kérdés az volt, hogy csípett-e meg szúnyog az elmúlt időszakban” – idézte fel. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem hazudott

„Persze muszáj voltam igennel válaszolni, mert kijövök a kertbe és szétmarnak a szúnyogok reggel, délben, este. És hát közölte a doktornő, hogy nem adhatok vért, jöjjek vissza 30 nap múlva – idézte fel a történteket Gyöngyösi Imre.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Szúnyogriasztóval megy a kertbe

Az ázsiai tigrisszúnyog terjesztheti a nyugat-nílusi lázat okozó vírust, ami már évek óta jelen van Magyarországon. Imre elmondása szerint már egy egész tigrisszúnyog-gyűjteménye van, a kertbe például csak szúnyogriasztóval tudnak kimenni.

Ilyenkor a legveszélyesebb

Kurucz Kornélia biológus azt mondta, hogy a véradás tiltásának hátterében az áll, hogy a kórokozót ne adja tovább a véradó. A biológus szerint augusztus végén, szeptember elején terjed legjobban a nyugat-nílusi láz. „A közönséges, dalos szúnyog is képes terjeszteni ezt a kórokozót, tehát az, hogy a tigrisszúnyog kockázata nagyobb kockázatot jelent, az még nem ad okot arra, hogy esetleg pánikoljunk. A szúnyog önmagában a csípésével kellemetlenséget okoz, de akkor válik veszélyessé, ha a kórokozót is hordozza” – tette hozzá a biológus.

30 napos tiltás

A fertőzés a legtöbb esetben nem okoz panaszt, ám az esetek 20 százalékában akár agyhártya- vagy agyvelőgyulladás is kialakulhat. Az Országos Vérellátó Szolgálat tájékoztatója szerint, ha valaki egy napnál több időt tölt el a 16. vagy a 22. kerületben, akkor a nyugat-nílusi vírus kockázata miatt 30 napig nem adhat vért – írja az RTL.hu.

Nem okoz halált

Ahogy írtunk róla, a ázsiai tigrisszúnyog a chikungunya- és a dengue-lázat is terjeszti, figyelmeztet az uniós ügynökség. Előbbi lázat és – esetenként hónapokig tartó – ízületi fájdalmat okoz. Utóbbi a láz mellett kiütésekhez, izom- és ízületi fájdalmakhoz vezethet. A két betegség csak nagyon ritkán okoz halált – írja a Telex.

Segít a felmelegedés

Az ECDC szerint a kontinens felmelegedése kedvez az invazív szúnyogfajoknak, mert gyakoribb árvizeket, valamint hosszabb és melegebb nyarakat okoz. „Az utóbbi években korábban nem érintett területeken” is elterjedtek az invazív szúnyogfajok, figyelmeztetett Andrea Ammon.

Több betegség lehet

Az ügynökség igazgatója szerint „ha ez így folytatódik”, egyre több megbetegedést és akár halálesetet okozhatnak az EU-ban olyan betegségek, mint a dengue-, a chikungunya- és a nyugat-nílusi láz.

Védőintézkedésre van szükség

Andrea Ammon a szúnyogállomány hatékony kordában tartását, a megfigyelések fokozását és személyes védőintézkedések bevezetését javasolja. Utóbbiak között az ágyakra szerelt szúnyoghálót is felsorolja az ügynökség. A szúnyogirtáshoz a fenntartható módszereket, például természetbarát lárvairtók használatát javasolja.

Már nem csak elvétve vannak

Ahogy írtunk róla korábban, Kemenesi Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy itthon már nem csak elvétve lehet találkozni ezekkel a szúnyogokkal, ugyanis már nálunk is jelen van az ázsiai tigrisszúnyog, a koreai szúnyog, valamint a japán bozótszúnyog is. A biológus arra is figyelmeztet, hogy a globális folyamatos elhozhatják azokat a szúnyogfajokat is Európába, melyek olyan betegségeket terjesztenek, mint például a Zika vírus vagy a Dengue-láz. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI