A Győri Fellebbviteli Főügyészség az első fokon meghozott ítélet helybenhagyását szeretné és négy év börtönt kért a vádlottra. A férfi úgy leütött egy másik embert a tatabányai benzinkúton, hogy az belehalt sérüléseibe.  A Tatabányai Törvényszék 2020. december 16-án tartott előkészítő ülésen a vádlottat halált okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek.

Részegek voltak

A nem jogerős ítélet szerint a vádlott és a sértett is ittasok voltak. Utóbbi beszólása miatt keveredtek vitába – olvasható az ugyeszseg.hu oldalon.

Úgy tűnt, kibékültek

A két férfi végül kezet fogott, de újra veszekedni kezdtek. Ezután állt békítő szándékkal közéjük a vádlott ismerőse.

Súlyos sérülések

A férfi azonban ismerőse mögül közepes erővel, ököllel megütötte a sértettet. A váratlan ütéstől hanyatt zuhant a kőjárólapon. Az agya olyan súlyosan sérült, hogy 18 nap múlva meghalt a kórházban.

Nem tudott védekezni

A vádlottat terheli, hogy a sértett férfi erősen ittas volt. A sértett így védekezni is csak korlátozottan tudott.

Korlátozva volt

Az ilyen állapotban lévők a reflextevékenysége korlátozott. Emiatt az erőszakos támadás ellen képtelenek a védekezésre.

Ilyenkor fennáll a veszély

A bizonytalan egyensúlyi helyzet miatt fennáll a súlyos sérülése bekövetkezésének a lehetősége. Ezt az elkövető is tudta.

Nem mentség, hogy ittas volt

Különösen ott veszélyes, ahol a sértett feje szilárd talajhoz csapódhat. Emellett a vádlottat terheli, hogy ő maga is ittas volt.

Olyan, mintha józan lenne

Nem hivatkozhat arra, hogy az ő tudata is beszűkült, mert ő csak a saját ittasságáért felelős. Az ebben az állapotban elkövetett bűncselekményért ugyanúgy bűnös, mintha józan lett volna.

Helybenhagyást kér

Az elkövetőt végül négy év börtönt és négy év közügyektől való eltiltásra ítélték. A fellebbviteli főügyészség az ítélet helybenhagyását kéri.

Kiemelt kép: illusztráció