A modern világ mindig az egyszerűbb felé halad, legalábbis abban a tekintetben, hogy minél több dolgot oldjanak meg az emberek helyett az eszközök, és minél gyorsabban. Nincs ez másként a kávéfőzőkkel sem, hiszen nagyon elterjedtek ma már a kapszulás típusok, amelyekkel egy gombnyomás segítségével pillanatok alatt kész van a zamatos ital. 

De vannak még sokan, akik a hagyományos kávéfőzőkre voksolnak, mint amilyen a kotyogós is. Az ebben készült kávé – ha jó minőségű az alapanyag is – lenyűgözi a kávéimádókat. A használata egyáltalán nem bonyolult, bár a fiatalabb korosztály számára elavultnak és nehéznek tűnhet. 

Ebben a cikkben azt szeretnénk megmutatni, hogyan kell ezzel a típussal kávét főzni, valamint arról is szó lesz, hogy ennek is több fajtája létezik. 

A kotyogós használata

A Max Diszkont kotyogós kávéfőzői közül választhatunk egy szuper darabot, ha még nem áll rendelkezésünkre ilyen eszköz. Később arról is szó lesz, hogy melyiket érdemes választani, de most nézzük meg előbb a működését.

A kávéfőző alsó tartályába vizet kell önteni, majd erre kerül a szűrő. Ebbe tesszük bele a kávéőrleményt, ami a legjobb, ha közepes pörkölésű kávészemekből készül. Ezt ledarálhatjuk magunk is egy kávédaráló segítségével, vagy ha őrölt kávéval dolgozunk, akkor erre már nincs szükség. 

Az őrölt kávét ne tömörítsük a szűrőben, csak lazán legyen benne. Ha kész, akkor csavarjuk rá a kávéfőző kiöntő részét, és tegyük fel az egészet a tűzre. Használjunk közepes lángot, hogy ne főjjön le túl gyorsan, de ne is legyen túl hosszú a főzési idő. 

Ha lefőtt a kávé…

A kiöntőben található egy cső, amiben van egy kis súly, ami főzés közben felemelkedik. Ahogy a nyomás csökken, ez a súly visszaesik, és ez adja ki a jellegzetes kotyogós hangot, ami jelzi, hogy elkészült a finom frissítő italunk. 

Ha kiöntöttük kancsóba vagy csészékbe a kávét, a kotyogóst feltétlenül le kell hűteni, hogy ne menjen tönkre a benne található gumitömítés. Kézzel el lehet öblíteni, ha már nem égeti a kezünket. Mosogatógépbe nem szabad betenni. 

Amennyiben indukciós főzőlap van a konyhában, a kávéfőző vásárlása előtt érdemes tájékozódni, hogy használható-e ezen, mert nem mindegyik típus kompatibilis vele. 

Különböző változatok léteznek!

Fontos tudni, hogy a kotyogós kávéfőzőkön mindig annyi kávé főzhető le, ahány személyes az adott típus. Ennek alapján érdemes megfontolni, hogy mekkorát szerzünk be belőle. Ha egyedül lakik valaki, és általában egyedül is kávézik, akkor választhat akár egyszemélyest is. 

Párok kétszemélyest is praktikusan ki tudnak használni, de vannak 3, 4 vagy akár 6 adag lefőzésére alkalmas kávéfőzők is. Ha vendégeket fogadunk, akkor jó lehet egy nagyobb kapacitású is. A legjobb, ha van otthon többféle típus, hogy mindig alkalmazkodni tudjunk az aktuális körülményekhez. 

A kotyogós kávéfőzőt ráadásul kempingezésen is lehet használni, mivel nem igényel áramot sem. Akár még egy kirándulásra is magunkkal vihetjük, de ne felejtsük otthon a kempingfőzőt se. Így akár az erdőben se kell lemondanunk a zamatos kávé fenséges ízéről.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a maxdiszkont.hu oldalt működtető cég.