Mobilházeladás ürügyén több száz embertől csalt ki százezreket az a három gyanúsított, akit Budapesten fogtak el a rendőrök.

Másfél évig ment az átverés

A feltételezett elkövetők 2020 óta az országban több száz gyanútlan érdeklődőt tévesztettek meg online vásárlás során: mobilházakat hirdettek, majd azok kiszállítása előtt előleget kértek vételi szándékuk biztosítékaként; a sértettek jóhiszeműen elutalták a pénzt.

Volt, aki egymilliót utalt

Akadt, aki 100 ezer forintot, de olyan is, aki csaknem egymillió forintot fizetett ki a csalóknak, a kívánt termék azonban nem jutott el a megrendelőkhöz, majd a megadott telefonszámon elérhetetlenek voltak a szélhámosok. További friss rendőrségi hírek ide kattintva.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Budapesten kapták el őket

A rendőrök kedden este Budapesten fogták el a triót. A feltételezett elkövetőket előállították a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányságra, ahol – őrizetbevételük mellett – üzletszerű csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult ellenük eljárás. A nyomozók kezdeményezték letartóztatásukat.

Érdekes trükk egy másik esetben

Egy nő az interneten vásárolt, ehhez elkérte az eladó számlaadatait. Majd erre a számlára kérte az utalást azokért a nemlétező termékekért is, amiket ő adott el az interneten. Később megkereste a számla tulajdonosát azzal, hogy véletlenül több pénzt utalt neki, és készpénzben visszakéri a többletet. Módszerével akár több tucat embert is átverhetett – olvasható az atv.hu-n.

Gyermekjátékokkal verte át az embereket

Egy internetes adásvételi oldalon egy rendkívül kedvező áron meghirdetett gyermekjátékért elutalt a hirdetőnek több tízezer forint előleget, azonban a terméket nem kapta meg egy veszprémi vásárló. Az utalást követően a csaló elérhetetlenné vált és az ajánlatot is törölte.

Egész országban tarolt

Az 58 éves budapesti férfi országszerte összesen 17 sértettet károsított meg hasonló módon, esetenként tízezer forinttól több százezer forint értékig terjedő kárt okozva. Ellene többrendbeli csalás bűntett és többrendbeli csalás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folyt büntetőeljárás.

Játékgépre kellett a pénz

Két és fél év börtönre ítélte a Dunaújvárosi Járásbíróság azt a férfit, aki 107 embert vert át nem létező termékekkel az interneten 2018 januárja és 2020 februárja között. A férfival szemben öt és fél millió forint értékben vagyonelkobzást rendeltek el és kötelezték a kártérítés megfizetésére is.

Balatoni szállásokat is eladott

A férfi különböző internetes oldalakon műszaki cikkeket és pénzérméket kínált eladásra, valamint mások internetes hirdetéseire jelentkezett azzal, hogy az általuk keresett termékkel rendelkezik, továbbá balatoni szállások kiadását is hirdette.

6300 forintot is elfogadott

De sem a termékekkel, sem a szálláshelyekkel nem rendelkezett, célja a tévedésbe ejtett ember által előzetesen átutalt – 6300 és 240 ezer forint közötti – pénz megszerzése volt. A kicsalt pénzt a megélhetésére fordította és eljátszotta.