Az autóvásárlás igencsak feladja a leckét mind a kezdő, mind a már tapasztalt sofőröknek. Szakértelem hiányában nehéz eldönteni, hogy a kínált autó valóban megfelelő paraméterekkel rendelkezik-e. Mielőtt azonban elvesznél a részletekben, elsőként saját igényeidet érdemes tisztázni. Az alacsony fogyasztás az elsődleges számodra? Vagy inkább a nagy csomagtérre törekszel praktikussági okokból? Csak városi közlekedésre használnád a járművet, vagy az lesz a családi kirándulások eszköze is?

A jelenlegi inflációs környezetben mindenki a takarékoskodásra törekszik, ám el kell fogadni, hogy a használt autók is jelentősen drágultak. A spórolás jegyében viszont korántsem biztos, hogy a legolcsóbb lesz a tényleg megfelelő választás. A használt jármű valamilyen hibával biztosan rendelkezik, s ha ez nem is tényleges hiba, akkor is költeni kell majd az autóra már csak a biztonságos közlekedéssel összefüggésben.

A mai szerkesztőprogramokkal könnyű olyan képeket megosztani az értékesíteni kívánt autóról, amelyek sokkal menőbbnek mutatják, mint amilyen ténylegesen. Nem árt, ha rendelkezel némi típusismerettel, így célirányosan nézheted, hogy miként áll e területeken a kiszemelt autó.

Külső átvizsgálás 

Vannak tipikusan olyan jellemzők, amik sokat elárulnak az autó múltjáról. A küszöbök, a sárvédő ívei esetében a festék felhólyagosodása, a kasztni színeltérései, valamint az elemek közötti rés is azt mutathatják, hogy lesz még munka az autóval, vagy éppen a múltban tört az.

A kerekeknél leginkább a lengéscsillapítók szára érdemel figyelmet, ha ugyanis itt olajfolyásra utaló jelek vannak, akkor az azonnali cserét már kalkulálhatod is. A féktárcsák pereméről szintén várható költségeket ismerhetsz fel.

Belső átnézés 

Nos, ez inkább mutatja azt, hogy az előző tulajdonos miként bánt az autóval. A Maxapró arra hívja fel a figyelmet, hogy a kevés kilométerrel rendelkező jármű is lehet kifejezetten lelakott állapotban. A műszerfal esetleges hibái, az ülések állapota, valamint az elektronika működésének ellenőrzése mind figyelmet érdemelnek.

Tegyél egy próbautat! 

Tapasztalt sofőrként már a próbaút során kiderülhet számodra, hogy erre az élményre vágytál-e, valamint rendben működik-e minden. Ha a tényleges műszaki átnézésre nem is kerül sor, de némi tapasztalattal már érezheted, hogy ha baj van valamivel.

Óvatosan a magánszemélytől történő vásárlással! 

Egyre többen keresik az autókereskedések kínálta lehetőségeket. Ugyanakkor magánszemélyként sem lehetetlen eladni az autót, bár kétségtelen, hogy több idő és energia kell hozzá. Vásárlóként a papírok ellenőrzése nélkülözhetetlen. Fontos, hogy a forgalmiban szereplő személytől vásárold meg az autót.

Az adásvétellel még nincs vége a történetnek! 

A használt autó esetében bizonyos területek fokozott figyelmet érdemelnek. Az olajcsere, a fékbetétek és a szűrők cseréje legalább olyan fontos, mint a vezérlés cseréje. Ez akár több százezres költség is lehet az autó típusától függően, ám hosszú távon biztosan kifizetődik az odafigyelés. Nemcsak a kifogástalan működésről győződhetsz meg ilyen módon, hanem a biztonságos közlekedés alapjait is megteremtheted új kedvenceddel.

Ha hosszú távra tervezel, akkor a rendszeres karbantartásról sem érdemes megfeledkezni. Inkább előzd meg a bajt, mintsem akkor kapj a fejedhez, ha a dolog már elharapódzott, és komolyabb, költségesebb beavatkozásokra lesz szükség. A jelenlegi körülmények egyre többeket terelnek a használt autók piaca felé, ám ez egyértelműen felhajtotta az árakat az elmúlt időszakban. Ne lepődj meg, inkább törekedj arra, hogy a legjobbat kihozd a vásárlásból.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.