A tengerimalacok fő takarmányának a széna tekinthető, hiszen természetes élőhelyükön is a rostban gazdag fűféléket és gyógynövényeket fogyasztják. Emésztőrendszerük egészséges működéséhez és a foguk elégséges mértékű koptatásához elengedhetetlen a széna fogyasztása. 

Az ideális széna ismérvei

A takarmányt kínálhatjuk kedvencünknek szénatartóban is, ezzel elejét vehetjük a szétszórásának, és sokkal izgalmasabbá tesszük számára a táplálék megszerzését. A jó minőségű széna illatos, ropogós, élénk színű, ezzel szemben a dohos, penészes, sárgás-barna kerülendő! Kiváló minőségű szénát beszerezhetünk kedvencünknek a Tengerimalac Webshop széna termékköréből, ahol rendkívül bőséges a választék. Megtalálható itt réti széna, natúr termék, valamint gyógynövényekkel dúsított is. Különösen kedvelik a pitypangot, körömvirágot. 

Remek alternatívát jelentenek a szénaházak és alagutak is, melyek lehetőséget teremtenek a játékos majszolgatásra. A szalma viszont nem javasolt a malackáknak, mivel tartalmazhat nagyon kemény, éles szárakat.

A tengerimalacok alapvető eledele a széna, mely segít a fogak egészséges mértékű koptatásában is, valamint az emésztőrendszer megfelelő működését is támogatja, a magas rosttartalom révén. Állatunk számára mindig biztosítsunk élénkzöld szénát, amely kellően ropogós és kellemes illatot áraszt. 

Említést érdemel a másik kedvenc eledelük, a friss fűfélék, számukra ugyanis a legelészés is nélkülözhetetlen tevékenység. Ezt természetesen biztonságos közegben szabad engedni, például egy lekerített területen a kertben, karámmal, kifutóval elszigetelve. Amennyiben ez nem biztosítható, akkor alternatívát jelent a levágott fű kínálása. A fűnyesedék azonban tilos, mivel emésztési zavarokat válthat ki!

Biztonságos táplálás körülményei 

Amikor fűfélét szedünk kis malackánknak, fontos meggyőződni róla, hogy biztonságos helyről való, tehát nem permetezett, semmiképp sem tartalmaz gyomirtót, rovarirtó szert. Nem javasolt az útszéli területről való begyűjtés sem, ahol a kipufogógázok toxinjai erősen szennyezhetik a természetet. Továbbá kerülendő a kutyás övezet is. 

A fű akkor tekinthető megfelelőnek, ha zöld színű, nem penészes, és nem található rajta semmilyen szennyeződés, különben könnyen megbetegítheti a kismalackát. Érdemes otthon megmosni a frissen begyűjtött füvet, majd megszárítani. A vizes kerülendő, mivel puffadást okoz, ezért csak a teljesen megszáradt fűvel szabad megkínálni kisállatunkat!

A tengerimalac takarmányozásának főbb tudnivalói

Kizárólag magas minőségű szénát válasszunk tengerimalacunknak, sose adjunk olyat, amelyik barnás színű vagy dohos szagú. Az élénkzöld széna a lehető legideálisabb. Remek választás a gyógynövényekkel dúsított változat, amelyben megtalálható például pitypang, körömvirág. 

Időnként elláthatjuk kedvencünket friss fűfélékkel is. Fontos, hogy megbízható területről szerezzük be, ahol a permetszermentesség garantált, és más állatok sem szennyezték be!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.