Az ügyészség vádat emelt azokkal a személyekkel szemben, akik fiktív számlákkal kerülték el az adózást, ezzel mintegy 2,3 milliárd forint kárt okozva a költségvetésnek. Az eljárás során 32 ember ellen emeltek vádat, közülük 22 személynek fegyházbüntetés kiszabását javasolták.

Óriásira duzzadt a vádirat

441 oldalas vádiratban sikerült összefoglalni a zöldségkereskedelmi szektor bűnös szereplőinek milliárdos csalását, amely szerint két 54 éves férfi a zöldség-gyümölcs kereskedelemben bűnszervezetet működtetett.

Így dolgoztak

A két középkorú férfi 2018 februárjától az Európai Unió más tagállamaiból beszerzett árut a különböző – irányításuk alatt álló – cégek nevében egy fővárosi piacon értékesítették. A kereskedés során hatalmas csalást hoztak össze, mivel az érintett cégek nevében nem csináltak adóbevallást, vagy azt meghamisították, valamint fiktív számlák ÁFA-tartalmát vonták le.

Brutális összeget csaltak el

A fiktív számlákon alapuló bűnszervezet 2019 júniusáig 2,3 milliárd forintos csalással okozott hátráyt a költségvetésnek.

Jogi tanácsokat is kaptak

2018 decemberében egy 50 éves férfi is csatlakozott a bűnszervezethez, hogy jogi-pénzügyi tanácsokkal és könyvelője, valamint egy cég segítségével működjön közre a csalásban. A férfi a beszedett részesedését „becsületnek” hívta.

Lecsaptak a rendőrök

A nyomozók 2019 júniusában felszámolták a bűnszervezet működését, de ezzel nem sokat foglalkozott az 50 éves férfi, így történhetett meg, hogy a felszámolás után létrehozott egy másik, újabb zöldség-gyümölcsös bűnszervezetet, amely 68 millió forintos csalást hozott össze. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2 020 nyarán számolta fel a bűnszervezet működését.

32 személy ellen emeltek vádat

A Fővárosi Főügyészség összesen 32 ember ellen emelt vádat, bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználása miatt.

5-től 20 évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti a csalókat

A törvény a bűnszervezeti és a halmazati szabályokat figyelembe véve öttől huszonegy évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja a csalókat. Az ügyészség továbbá 10 személyt közokirat-hamisítással vádol, ők úgynevezett strómanok voltak.

Vádemelés

22 vádlottal szemben indítványozták a fegyházbüntetés kiszabását, de az ügyészség pénzbüntetésre és közügyek gyakorlásától való eltiltásra is indítványt tett.

Komoly büntetéssel néznek szembe

Egyes vádlottaknál a cégvezetéstől, valamint a könyvelői foglalkozástól eltiltást is indítványoztak. Vagyonelkobzásra is indítványt tettek több ingatlan, gépjármű, karóra kapcsán.

Kiemelt kép: A nyomozás ügyiratairól készült ügyészségi fénykép