Mint ahogyan azt a BudapestKörnyéke is megírta 60 napra bezáratta és félmillió forintos pénzbírsággal sújtotta a rendőrség Budapest egyik népszerű vendéglátóhelyét, a Központot. 

Tömegek az utcán

Mint megírtuk péntek este tucatnyi rendőr érkezett a budapesti Madách térre, azt követően, hogy a Központ nevű szórakozóhely előtt egy utcai tömeges buli alakult ki. A Kékvillogo.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva tudod elérni.

Elvitelre kínáltak

A szórakozóhely a közösségi portálon hirdette meg az  “Elviteles nyitására” elnevezésű eseményt, amelyre már a Facebookon több százan igazolták vissza részvételi szándékukat. A helyszínen pedig valóban rengeteg megjelent és bár a szórakozóhely azt mondja minden szabályt betartottak, a rendőrség mégis megbüntette őket. 

Sokan maszkot sem viseltek

Az elvitelből ugyanis az lett, hogy az italokat az emberek a Madách téren összegyűlve kezdték el elfogyasztani. A Noizz egyik olvasója például arról számolt be, hogy a tömeg gyakorlatilag megtöltötte a szórakozóhely előtti teret, maszkot pedig csak elvétve viseltek az helyszínen lévők.

Lecsaptak a zsaruk

Természetesen a tömegre egyből figyelmesek lettek a zsaruk, a kiérkező rendőrök először tájékoztatták a hely tulajdonosait, hogy 30 napra be kell zárniuk, illetve 500 ezer forintnyi bírságot is kaptak, ám később 60 napra szigorítottak.

Ezt mondja korábban a tulaj

Telexnek nyilatkozó tulajdonos szerint a rendőrök nem közölték, pontosan mivel sértettek szabályt, csak „a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről” szóló kormányrendeletre hivatkoztak. A lap azt írja, hogy a hely tulajdonosai szerint személyes átvétellel, elvitelre szolgálták ki a vásárlókat. Az üzlethelyiségbe – azt állítják – egyszerre 4 főt engedtek be, a kint folytatódó sort pedig koordinálták, ügyelve arra, hogy az emberek mindenhol tartsák a 1,5 méteres távolságot. A maszkhasználatra és az egyéb védelmi szabályokra külön táblán hívták fel a vásárlóik figyelmét.

Ezzel szemben ezt mondja a Telex egyik olvasója

„A Telepig tele volt a Madách tér Központból kifolyó emberekkel, az összes fiatal maszk nélkül volt ott, és a Központ annak ellenére kiszolgálta az embereket, hogy az utcán nem lehetett áthaladni a maszk nélküli tömegben”

Ez a jelenlegi kormányrendelet

Jelenleg a kormányrendelet alapján csoportosulási és a rendezvénytilalom is érvényben van, ugyanakkor a vendéglátóhelyeknek egyre nehezebb életben maradniuk az egészségügyi korlátozások miatt. Többen lázadnak is a rendszer ellen és tömeges nyitásokról is szólnak a hírek.

Újra megszólalt a tulajdonos

A hely tulajdonosai állítják: mindent szabályszerűen csináltak. A TASZ jogásza szerint a jogszabály sok helyen nem fogalmaz egyértelműen. A Központ tulajdonosa az ATV Híradónknak azt mondta: a rendőrök a helyszínen arra hivatkoztak, hogy a vendéglátóhelyen belül is fogyasztottak a vendégek, illetve zeneszolgáltatás is történt. De szerinte ez nem igaz. „Aki bejutott a helyre és vásárolni szeretett volna azt azzal szolgáltuk ki, amit kért. Volt szeszesital, alkoholmentes ital, illetve melegétel”  – mondta a híradónak Breuer Péter.

Elolvasták és betartották a rendeletet

A Központ tulaja szerint elolvasták a rendeletet, amiben szerinte nem volt semmilyen tiltás arra vonatkozóan, amit csináltak. Hozzátette: ugyanúgy ahogy más helyek elvitelre tudnak működni azt gondoltuk, hogy ez nekünk is megengedett.

Ezt mondja a jogász

A TASZ jogásza azt mondja, hogy a jogszabály nem fogalmaz egyértelműen: „Annak ellenére, hogy hónapok óta hatályban vannak még mindig nem alkalmazzák őket egységesen. A vendéglátóhelyek és azok az emberek, akik itt vásárolnak sohasem lehetnek biztosak abban, hogy utoléri-e őket valamilyen szankció vagy sem. Nem egységes a jogalkalmazás gyakorlata és a jogalkotó nem sietett az emberek segítségére ezeknek a szabályoknak a megértésében” – fejtette ki az ATV-nek Asbóth Márton.

Terheli-e jogi felelősség a vendéglátó egységet?

A Központ Facebook oldalára számos fotót töltöttek fel, melyen jól látható, hogy valóban rengetegen voltak péntek este a Madách téren. A TASZ jogásza szerint viszont a jogalkotó ugyan megszabta a szabályt, mely a csoportosulást tiltja, azt azonban nem tudjuk, hogy ez a csoportosulás mit is jelent pontosan. A jogász úgy véli, ha egy vendéglátóhely azt tapasztalja, hogy előtte, a közterületen csoportosulás történik, akkor azért ő jogi felelősséggel nem tartozik.

Hosszú bejegyzésben reagált a Központ

A Központ tulajdonosai egy hosszú posztban reagáltak a közösségi oldalon a történtekkel kapcsolatban. Mint írják “November 10-én az új kormányrendelet hatására a tavaszi hónapokat követően ismét a teljes bezárás mellett döntöttünk, majd 2 hét múlva, hogy fizetést tudjunk adni a munkatársainknak, elkezdtünk kiszállítással működni.” Majd azzal folytatják, hogy “Több mint 2 hónappal az üzlethelyiségünk bezárása után most úgy döntöttünk, hogy a házhozszállítás mellett kinyitunk, és elviteles formában is meleg ételeket és italokat árulunk, ahogy sok más üzlet is üzemel. Úgy terveztük, hogy délután 3-tól 7-ig nyitva leszünk elvitelre, utána pedig kiszállítunk.Facebookon meghirdettük az elviteles nyitást, amire nagy volt az érdeklődés, ezért többször hangsúlyoztuk, hogy a hatályos szabályokat betartva fogunk üzemelni; kizárólag elvitelre szolgálunk ki vendégeket, kötelező a maszkviselés, és egyszerre maximum 4 vásárló tartózkodhat a vendégtérben, szigorúan a rendelés időtartamára korlátozva.Délutántól érkeztek hozzánk vásárlók, kint a sorban folyamatosan kontrolláltuk, hogy másfél méter távolságot tartva várakozzanak, illetve egy időben ne tartózkodjanak 4 főnél többen az üzletben. Ebben vendégeink teljesen együttműködőek voltak.”

Betartották a szabályokat

A bejegyzésben a szabályok betartásáról is írnak: “Mindeközben a helyen, egy elkülönített részen videófelvétel zajlott, amit az esti kiszállítás alatt terveztünk streamelni, hogy ennek a szolgáltatásunknak nagyobb publicitást szerezzünk, és rendelésre buzdítsuk az otthon tartózkodó vendégeinket.Délután 4 óra körül a Közterület Felügyelet két munkatársa jelezte felénk, hogy a bejárat mellé kihelyezett kb. 50 cm átmérőjű könyöklőket vigyük be, aminek azonnal eleget tettünk. Kb. 20 perc múlva a Rendőrség négy munkatársa is kiérkezett, akiket informáltunk a működésünk jellegéről, valamint bemutattuk a tájékoztató plakátjainkat is. Ők mindent rendben találtak.A szabályokat betartva, este 7 órai zárást terveztünk, de végül a Rendőrség kiérkezése miatt ez korábban történt. Elmondásuk alapján az volt a probléma, hogy alkoholt árultunk és zene szólt a helyen. A 484/2020-as rendeletre hivatkoztak, amiben ezek nem szerepelnek, mint tiltott tevékenység.”

Állítják, ők nem vétettek

“Határozottan állítjuk, hogy a nyitvatartással kapcsolatban mi minden szabályt betartottunk. A kávézó területén csak és kizárólag az ott dolgozók és az éppen elviteles terméket vásárlók tartózkodtak, ott senki nem fogyasztott, mindenki maszkot viselt.Természetesen elfogadjuk a Rendőrség azon álláspontját, hogy túl sok ember gyűlt össze a közterületen, az ő “oszlatásukra” nekünk semmilyen eszközünk nem volt azon kívül, hogy folyamatosan figyelmeztettük őket a távolság betartására és az üzlet elől történő odébb állásra. Ha a rendőrök javaslatot tettek volna a helyzet megoldására, esetleg egy korábbi zárórára, az minden bizonnyal érthető és elfogadható lett volna számunkra, de a 60 napos bezárást és az 500.000 forintos pénzbírságot nagyon méltánytalannak és aránytalannak tartjuk.” – írják a posztban. A Kékvillogo.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva tudod elérni.

A teljes bejegyzés itt érhető el:

Kiemelt kép: Központ – ATV videó részlet