Egyre több panelből panaszkodnak arra, hogy időről időre az utcára dobálnak ki holmikat a lakók. Van, aki már nem meri levinni a gyermekét a játszótérre. A lapunknak nyilatkozó büntetőjogász szerint – az okozott kártól és az elkövetés körülményeiből adódóan – akár bűncselekmény is lehet az ilyen cselekmény!

Életveszélyes

Nem népszokás, nem valamiféle divatos challenge (kihívás), hanem konkrétan az arra járók testi épségének a veszélyeztetése – de a parkoló autókban is kárt tehetnek azok a lakók, akik a csepeli panelekből különböző tárgyakat dobálnak ki. Több ilyen eset is előfordult a közelmúltban. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A rendőrség is kinn volt

Kivonult a rendőrség és a tűzoltóság a csepeli Zrínyi utcába október 10-én, miután valaki tárgyakat kezdett kidobálni a tízemeletes épületből – írta meg nemrégiben a Csepel Info Facebook-oldal. Az ott lakók arról számoltak be, hogy a felső emeletek egyikéből dobálták ki a tárgyakat, miután az illetőhöz nem tudtak bejutni a családtagjai.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Több helyen is panaszkodnak

A csepeliek azonban arról panaszkodnak, hogy ez lassan rendszeressé válik, több helyen is dobálnak a panelek felső emeleteiről. Legalábbis ez tűnik ki a fotók alatti kommentekből. Hétvégén például a Mars utcában fordult elő hasonló eset. „Még jó, hogy nem talált fejbe két arra járó kutyasétáltatót” – írta az egyik helyi.

Nem beszámíthatók

Azonban kiderült, hogy nem csak a Zrínyi és a Mars utcában gyakori a dobálózás, a Kossuth utcában is előfordult már. A csepeliek úgy vélik, nem beszámítható lakók állhatnak a veszélyes mutatvány mögött, akiket nehéz előállítani cselekedeteik miatt.

Babakocsis édesanya panaszkodott

„Még jó, hogy a gyerekemet vagy engem el nem talált” – ezt mondta az egyik helyi édesanya a Ripostnak. A nő szerint az utóbbi pár évben kezdenek elfajulni a dolgok a kerületben. Kedden nem sokkal a dobálás előtt járt arra, babakocsiban tolva a kislányát, épp a játszótérre tartottak.

Botrányos

„Botrányos lett ez a környék” – vélekedett, hozzátéve: ezt követően inkább már el fogja kerülni az említett utcákat. Nem hajlandó kockáztatni ugyanis, hogy valami a fejükre hulljon. „Még jó, hogy a gyerekemet vagy engem el nem talált. Ezután azt a játszóteret is kerülni fogom, mivel onnan szoktam bemenni, ahol dobáltak” – mondta.

Dobálással elkövethető szabálysértések

Dr. Bátki Pál büntetőjogász szerint a „Veszélyeztetés tárgyak elhelyezésével, eldobásával” elnevezésű szabálysértés azt bünteti, aki tárgyat másokat veszélyeztető módon dob el. Ha szemét kidobásáról van szó, és az szennyezést okoz, akkor köztisztasági szabálysértést is vizsgálni kell. Ezek miatt a rendőrséghez, illetve a közterület-felügyelethez is lehet fordulni, akik szabálysértési bírságot szabhatnak ki.

Akár bűncselekmény is megvalósulhat!

Arra is kell gondolni, hogy a kidobott tárgy súlyától, anyagától és méretétől függően, balszerencse folytán ráeshet valakire, és testi sértést vagy akár halált is okozhat. Így tehát könnyű vagy súlyos testi sértés, de akár emberölés miatt is eljárás indulhat. „Hiába nem ez volt a dobáló szándéka, az eshetőleges szándék megállapítható, hiszen közömbösen beletörődik abba, hogy akár ilyen sérülést is okozhat, ha egy nagyobb tárgytól így akar valaki megszabadulni” – mutatott rá a büntetőjogász.

Tárgyi károk

Dr. Bátki Pál ügyvéd a Kékvillogó.hu-nak azt mondta, ha személyi sérülés nem is történik, de például egy autóban kár keletkezik, akkor rongálás vagy akár garázdaság is megállapítható, ami szintén szabálysértés. De az okozott kártól és az elkövetés körülményeiből adódóan akár bűncselekmény is lehet.

Mit tehetnek a lakók?

A fentiek szerint tehát az eset súlyossága szerint a közterület-felügyelethez, vagy a rendőrséghez kell fordulni, ha ilyet látunk vagy tapasztalunk. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: rendőrség a Zrínyi utcában – fotó: Facebook/Csepel Info