15 éve történt a kettős gyilkosság Csepelen. 2009-ben, január 7-én este ölette meg Deme Gábor, az MSZP volt önkormányzati képviselője a szintén szocialista politikusként is ismert Takács István iskolaigazgatót, valamint Papp László tanárt Kun Tamás gondnokkal. Rájuk emlékeztek tegnap reggel a csepeli temetőben az áldozatok hozzátartozóival közösen. A szörnyű bűncselekmény politikai háttérét soha nem tárták fel.

Lövések az iskolában

2009. január 7-én, Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában lövések dördültek. Az igazgató és egy fiatal tanár meghalt. Mindkettőjüket az iskola biztonsági őre, Kun Tamás lőtte le. Az ügy hátterében az áll, hogy az alapítvány vezetője rájött, Deme Gábor volt gazdasági igazgatóhelyettes 6 millió forinttal rövidítette meg az intézményt.  – írja a BudaPestkörnyeke.hu.

Együtt tervezték meg a gyilkosságot

Takács József vizsgálatot indított, rendőrséghez akart fordulni. Deme Gábor nem akarta, hogy kiderüljön, sikkasztott, így összefogott a pedellussal. Elhatározták, megölik az intézmény vezetőjét. Azzal nem számoltak, hogy a férfi megkér egy pedagógust, tartson vele, ahogy arra sem, az egyik áldozat diktafont rejtett a zsebébe. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Egyeztetés az iskolában

A találkozót estére beszélték meg, az akkor már kihalt iskolában. A lövések közvetlen közelről érték a két férfit. Mindketten azonnal meghaltak. A biztonsági őr a kezén sérült meg.  A megrázó felvételen hallható volt, amint a fiatal tanár az életéért könyörög, miközben nevén nevezi a biztonsági őrt.

Borbély Lénárd és Takács József családja

Forrás: Facebook/Borbély Lénárd

Mindketten életfogytiglant kaptak

A vádlottakat előre kitervelten, aljas indokból, több emberen elkövetett emberöléséért jogerősen 2013-ban ítélték el, Kun Tamás tényleges életfogytiglant kapott, felbujtóját, Deme Gábort életfogytiglani fegyházra ítélték azzal, hogy legkorábban 36 év után lehet felülvizsgálni a szabadlábra helyezését. Így a volt politikus leghamarabb 2045-ben kerülhet feltételesen szabadlábra.

Dokumentumfilm készült a gyilkosságról

A tragédia 10. évfordulóján vetítették le Csepelen a Csepeli kettős gyilkosság című dokumentumfilmet. A kivégzés után hat és fél évvel készült dokumentumfilm az egész országot megrázta, és a motivációkat illetően kérdések sorát vetette fel. Az ügy különlegessége, hogy a gyilkosság perceiről hangfelvétel készült, ami az európai kriminalisztika történetében példa nélküli.

Feltárták a tragédia pillanatait

A dokumentumfilm az egykori híradások, bírósági bizonyítékok, a tárgyalásokon készült archív felvételek, a döntő bizonyítékul szolgáló hanganyag alapján, valamint rekonstruált jelenetekkel, színészek alakításával mutatja be a sorsfordító mozzanatokat. Végigköveti a két áldozat és a két gyilkos előéletét, percről percre feltárja a tragédia pillanatait.

A polgármester is emlékezett

Csepel polgármestere, Borbély Lénárd vasárnap, az elmúlt évekhez hasonlóan a temetőben emlékezett a kettős gyilkosság áldozataira a hozzátartozókkal együtt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: az áldoaztok síremléke a csepeli temetőben – Forrás: Facebook/Borbály Lénárd