A haza védelmében, mindössze 21 évesen halt meg az a pilóta, akinek repülőgépe a Balatonba zuhant. Balatonakarattyánál emelték ki a roncsot, az eseményen Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is jelen volt. A vadászrepülő kiemeléséről számos fénykép is készült.

Tudni lehet, hogy ki vezette a gépet

Balatonakarattyánál zuhant a vízbe egy vadászgép még a második világháború idején. A Messerschmitt Me 109 típusú vadászrepülőgépet Beregszászi Sándor szakaszvezető vezette, aki akkor mindössze 21 esztendős volt. A roncsot most emelték ki a tóból. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A géproncs kiemelése

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Helyszíni fotó

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Megszólalt Szentkirályi Alexandra

A kiemeléskor jelen volt a kormányszóvivő, Szentkirályi Alexandra is. Azt mondta, hogy a pilóta hősi halált halt Magyarország védelme érdekében. Ez a tett minden időben méltó az emlékezésre, mondta. A szóban forgó Messerschmitt különlegessége, hogy jelen ismereteink szerint ez az egyetlen olyan vadászgép szerte a világon, amelyet itthon szereltek össze és magyar gyártmányú motorral rendelkezik.

Érdekes tények hangzottak el a géproncs kiemelése kapcsán

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Érdekességek a gép kapcsán

Magyarország 1941 júniusában kapta meg a jogot a legmodernebb haditechnika gyártására, árulta el Magó Károly Zászlós, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár kutatója. Így készülhetett el az a gép is, amit most kiemeltek a Balatonból. A gép pilótája 1944. július 2-án az amerikaiakkal vívott csatában hunyt el.

Fotó a helyszínről

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Évekkel ezelőtt megkezdődtek a gép kiemelésének előkészületei

2020-ban végezték az első merüléseket a géproncshoz. Az első felszínre hozott roncselemek 2021-ben kerültek bemutatásra. Idén folytatódott a feltárás, és végül az egész gépet ki tudták emelni.

A felszínre hozott roncs elemei

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem volt egyszerű kiemelni

A vadászgép öt méter mélyen volt, számos eleme elkorrodálódott. Azok az elemek, amelyeket iszap fedett, jobb állapotban voltak. Csütörtökön kiemelték a motor testének a szárnyhoz csatlakozó darabját, de tovább kutatnak a szakemberek további elemek felderítése érdekében. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

MTI, Kiemelt kép: a Balatonból kiemelt Messerschmitt Me 109 típusú vadászrepülőgép – Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd