A szokásosnál esősebb nyár késleltette az ismert gyomnövény szezonját, ami ellen egyre nagyobb erőket kell mozgósítani.

Autóval, kerékpárral és helikopterről, illetve a levegőből is keresik azokat a területeket, ahol a parlagfű nagy mértékben elszaporodott olvasható atv.hu oldalán.

Közel 20 éve okoz gondot a parlagfű nyár végén hazánkban több millió embernek.

Azonban a gazdák, földtulajdonosok egy része nem akarja ezt a dolgot kezelni birtokán.

A hatóságoknak egyre több eszközt kell bevetniük, hogy felderítsék a parlagfűvel borított területeket, pedig a földtulajdonosoknak nem ártana ébernek lenniük, hiszen a büntetés akár több százezer forint is lehet.

Az elmúlt évtizedek alatt, pozitívumok is megfigyelhetőek, írja az ATV cikke – a gazdák többsége már odafigyel arra, hogy a területét gondozza.

Ahogy azt említettük a parlagfű két héttel később nőtt meg ez évben akkorára, hogy megnehezítse az allergiások életét és okozzon szénanáthát, orrdugulást és hasonló kellemetlenségeket.

Boncz László, a Heves megyei Kormányhivatal főosztályvezetője elmondta, hogy a szakembereik a levegőből is átvizsgálják a gyanús területeket.

“Ez kiemelten fontos esemény minden évben, hiszen a legnagyobb hatékonysága a helikopteres ellenőrzésnek van. Egy-egy nap, több felszállással a teljes megye termőterületét, mintegy 150 ezer hektárt tudunk ellenőrzés alá vonni.”

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Kékfény.com