Ahogyan arról a Kékvillogó is beszámolt, tavaly júliusban egy 20 éves férfi leesett a salgótarjáni Karancs-kilátóról és belehalt a sérüléseibe. A Salgótarjáni Járási Ügyészség segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt emelt vádat a barátai ellen.

25 méter magas

A 25 méter magas Karancs-kilátó Salgótarján közigazgatási területén áll a Karancs-hegység legmagasabb pontján, a magyar-szlovák határ közelében. Innen esett le 2020. július 25-én éjszaka a férfi, aki az életét vesztette.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

15-20 percet tartózkodtak ott

A vádlottak és a sértett este 10 óra körült indultak el gyalog a kilátó felé, egy csúszós, meredek terepszakaszon, rossz látási körülmények között, mivel csak egy hordozható telefontöltő lámpájával világítottak. Felmentek a 25 méter magas kilátó tetejére, ahol nagyjából 15-20 percet tartózkodtak.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A sértett ment legelöl

Lefelé jövet a 20 éves férfi ment legelöl, a középen haladó vádlott pedig maga elé és mögé is igyekezett világítani a telefontöltővel, hogy ezzel segítsen a társainak. Miután már több lépcsősort megtettek, a legelöl haladó sértett, mintegy 7,2 méter magasságból kiesett a kilátó mellé.

A földön fekve találtak rá

Miután a másik két férfi leért, a lépcsők mellett a földön fekve találták meg a sérült társukat, de hiába voltak tisztába vele, hogy a barátjuk magasról zuhant le, nem csináltak semmit. Nem győződtek meg arról, hogy társuk a balesetéből eredendően milyen sérülést, sérüléseket szenvedett, és nem nyújtottak tőlük elvárható segítséget a nyilvánvalóan sérült társuknak.

Nem hívtak segítséget

Sem telefonon nem próbáltak meg segítséget hívni, vagy segítségnyújtásra alkalmas személyt értesíteni, és gyalog sem indultak el segítségért, csak órákkal később, amikor sérült férfi elveszítette az eszméletét.

Súlyos sérüléseket szenvedett

A 20 éves férfinak pedig szüksége lett volna a segítségre, de ennek hiányában több testtájra terjedő többszörös csonttörések, tüdőzúzódás, májállomány- és lépállomány folytonosság megszakadása, valamint hashártya mögötti bevérzés okozta traumás shock miatt másnap hajnalban életét vesztette.

Hiába jött a segítség

Pár óra után a salgótarjáni hivatásos tűzoltók, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a Karancs Speciális Mentőszolgálat munkatársai mentek a helyszínre, de már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Vádat emeltek az ügyben

A Salgótarjáni Járási Ügyészség  a 27 és 28 éves férfi ellen segítségnyújtás elmulasztása miatt emelt vádat. A nyomozás során egyébként nem volt megállapítható olyan körülmény, ami bizonyította volna, hogy azonnali segítségnyújtás esetén életben maradt volna a társuk.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A Karancs-kilátó

Kiemelt kép: Karancs-kilátó, Forrás: MTI/Komka Péter