Alaposan berúgtak, s teljességgel vállalhatatlan randalírozásba kezdtek a fiatalok. Később aztán ellátogattak a zsinagógába is, ahol megtudhatták, az általuk bemocskolt épület milyen jelentősséggel bír.

Már reggel felöntöttek a garatra

Az eset tavaly május elsején történt Budapesten, a 7. kerületben, a Dohány utcai zsinagógánál. Itt reggel egy ittas társaság az épület mellett leült egy padra, ahol aztán tovább söröztek – derül ki a Fővárosi Főügyészség pénteki közléséből. A Kékvillogo.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Előkerült a telefon is

Az italozás során először az akkor 16 éves fiú állt fel a padról, és belerúgott egy kukába. Ezután két másik társa a zsinagóga épülete felé náci karlendítéseket imitált, és közben hangosan kiabáltak. A negyedik fiatal minderről a mobiltelefonjával videófelvételt készített.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Többen látták

Ezt követően a vádlottak tovább garázdálkodtak, ennek során sörösüveget rugdostak, szeméttel dobálták egymást, illetve a zsinagóga falát, végül levizelték az épületet. A fiatalok kihívóan közösségellenes és megbotránkoztató cselekményét több járókelő észlelte

Csoportos garázdaság a vád

Az esetről egy közelben lakó személy felvételt is készített, így aztán nem volt nehéz dolguk a rendőröknek, hogy gyorsan kézrekerítsék a garázda társaságot. A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség Fiatalkorúak Büntetőügyeinek Részlege a tettüket beismerő négy fiatalt csoportosan elkövetett garázdaság bűntettével vádolja, és velük szemben közérdekű munka büntetés kiszabására tett indítványt a vádiratban.

Látogatásra invitálták

Az eset után a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) arra hívták fel az elkövetőket, hogy látogassák meg a Dohány utcai zsinagógát és az ehhez kapcsolódó gettómúzeumot, nézzenek szembeazzal, hogy az általuk bemocskolt épület milyen jelentőséggel bír, és lássák meg, hogy a náci karlendítés milyen bűnökhöz társul.

Úgy tűnt, mint ha szégyellnék, amit tettek

Az elkövetők közül hárman úgy döntöttek: élnek a Mazsihisz meghívásával, s az eset után nem sokkal megjelentek a szervezet Síp utcai székházában. A fiatalok mind a hárman ünneplő ruhát öltöttek: fekete nadrágot és fehér inget viseltek, ami pedig a gesztusaikat és viselkedésüket illeti, úgy tűnt, mintha meglehetősen szégyellnék, amit csináltak.

Nem kioktatást kaptak

Elvörösödött arccal és olykor lesütött szemmel hallgatták végig, hogy mi is az a létesítmény, amelynek külső falánál náci jelszavakat kiabálva részegen randalíroztak. Pedig az előadók nem úgy beszéltek velük, mint valamiféle garázda bűnözőkkel, nem kioktatták őket, s nem is ítélkeztek fölöttük, hanem nyugodt, emberi és barátságos hangnemben igyekeztek ráébreszteni őket, hogy voltaképpen mekkora barbárságot is követtek el.

Akár vissza is térhetnek

Halász Eszter múzeumpedagógus pedig még arra is vállalkozott, hogy ha a fiatalok később még jobban meg szeretnének ismerkedni a zsidó kultúrával, akkor a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár munkatársai készségesen állnak rendelkezésükre. Akár csoportos foglalkozást is szerveznek számukra, ha a baráti körükkel szeretnének ide visszalátogatni.

Teljesen ledöbbentek

A beszámoló szerint a fiatalok bűnbánó arccal távoztak. Hogy valami nyomot mégis hagyhat bennük a „lecke”, azt jelzi az a különös jelenet, hogy a három fiúból ketten meglepő módon a fejükön hagyták a zsinagógában kapott papírkipát az utcán is. Így mentek végig a Síp utcán a Rákóczi út irányába, kipával a fejükön. A Kékvillogo.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt pedig a már említett videó

(Kiemelt képünk is innen származik.)