Öt, fiatalkorú vádlott ült a Budai Központi Kerületi Bíróságon csütörtökön, az ítéletre várva. A vád súlyos volt: több rendbeli fegyveresen, csoportosan, bűnszövetségben, társtettesként elkövetett rablás. Ráadásul nem megélhetésért, hanem a bulizás miatt követték el a súlyos bűncselekményeket.

Fegyverekkel felszerelkezve raboltak

Arcukat maszkkal, sállal eltakarva, gáz-riasztó, illetve airsoft fegyverekkel, késsel értékeket szereznek gazdagabbnak vélt személyektől. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Négy évvel ezelőtt kezdtek bele

A rablásokat 2019 novemberében és decemberében különböző felállásokban követték el a Gellért-hegyen és a XI. kerület más részén.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Súlyos büntetést kaptak

A bíróság az első- és másodrendű vádlottat 2 év 8 hónap szabadságvesztésre, a harmadrendűt 2 év 3 hónap szabadságvesztésre, negyedrendűt 2 év – 5 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre az ötödrendűt pedig 1 év 4 hónap – 3 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. – írta a telex.hu

Az ítélet nem jogerős

A Budai Központi Kerületi Bíróság csütörtökön kihirdetett ítélete elsőfokú, nem jogerős ítélet.

Voltak enyhítő körülmények

A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlottak megbánták tettüket, bocsánatot kértek, rendezett életvitelt folytattak, megtérítették a kárt, továbbá a vádbeli cselekmények óta eltelt jelentős időt.

De súlyosbítók is

Ugyanakkor mindegyik vádlott esetében súlyosító körülmény volt a többszörös halmazat, a kitartó elkövetés, a többszörös minősülés és a sok sértett. A vádlottak és védőik fellebbeztek az elsőfokú ítélet ellen, így az nem jogerős. Az ügyészség 3 munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozatra.

Kő-papír-olló

A kamaszok a rablások előtt kő-papír-ollóval döntötték el, hogy kinél legyen a fegyver, és áldozataikat azzal szólították meg, hogy van-e náluk fű.

Videó az elfogásukról

Jómódú gyerekek voltak

Mindannyian jó családi hátterű diákok, akik közül van, aki egyházi iskolába járt, másnak az édesapja egy nagy, fővárosi kórházban szívsebész. Valójában egyikőjük sem szorult rá, hogy raboljon, ők mégis „magasabb színvonalon akartak bulizni”

Felélték a pénzt

Egy hónap alatt 120 ezer forintot és több műszaki cikket is raboltak, a pénzt pedig általában ételre, italra és cigarettára költötték, de a vallomások szerint előfordult, hogy még egymást is átverték, a megszerezett pénzzel ugyanis egymásnak sem számoltak el rendesen.

A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt fotó: police.hu/Illusztráció