Pudleiner Gyula nagyon magasról zuhant óriásit, amikor leszerelték a rendőrségtől. Pár év múlva már begyógyszerezve lövöldözött Budapesten, és ekkor még senki sem tudta, hogy egy évvel korábban megölt egy házaspárt. Sokan a mai napig kételkednek a volt ezredes bűnösségében. Újranyitottuk egy különös ügy aktáját.

Észre sem vették, hogy nincs meg a fejük

1992. február 27-ről 28-ra virradóra a rákosszentmihályi Katóka utcában lakástüzet észleltek. A tűzoltók a sűrű füstből azonnal kivitték az ágyon fekvő két testet. Azt gondolták, hogy súlyos füstmérgezést szenvedtek, de kint megdöbbenve tapasztalták, hogy egyiküknek sincs feje. Az áldozatok, dr. Hevesi István és felesége fejét sokáig nem is találták meg. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Gyerekek találták meg a koponyákat

Majdnem egy év telt el, de a nyomozók nem tudták felderíteni a brutális kettős gyilkosságot. Aztán 1993 márciusában egy budai BKV-busz végállomásánának közelében kutyát sétáltató gyerekek két emberi koponyát találtak. Hevesi és neje földi maradványai voltak.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Az árulkodó kaliber

Hevesi István koponyájában egy 0,22 kaliberű lőszer magját is megtalálták. Az egyik nyomozó emlékezett arra, hogy a házaspár régi ismerőseként egy Pudleiner Gyula nevű exrendőrt közvetlenül az emberölés után kihallgatták mint tanút. Ez a férfi megemlítette, hogy neki is volt korábban egy 0,22-es sportpisztolya. Amikor megtalálták ezt a fegyvert, azonnal a volt rendőr ezredes lett a fő gyanúsított.

Megbukott a rendőrségnél

De kicsoda Pudleiner Gyula és miért ölte volna meg a házaspárt? Ezredesként a Belügyminisztérium osztályvezetője és a BM főügyeletének Vörös Csillag Érdemrenddel kitüntetett vezetője volt. 1988-ban aztán belebukott egy korrupciós ügybe, ami után páros lábbal rúgták ki a rendőrségtől.

Vadnyugat a hatodik kerületben

Neve pár évig eltűnt, de aztán tett róla, hogy újra róla írjanak a sajtóban. 1993 telén ugyanis begyógyszerezve és ittasan elkezdett lövöldözni a 6. kerületi Szív utcában. Az dühítette fel, hogy az autók a járdán parkolnak, és csak a szerencsén múlt hogy a sérültekkel járó vadnyugati jelenetnek végül nem lett halálos áldozata.

Ő csak lefejezte őket, de akkor már nem éltek

Pudleiner Gyula a lövöldözés után súlyos cukorbetegsége miatt a tököli rabkórházba került. Kiderült, hogy tényleg ismerte az egy évvel korábban meggyilkolt házaspárt, akiket egyenesen a barátainak nevezett. A halálakor 69 éves Hevesi 1958-ig egyébként az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) kötelékébe tartozott, a feleségét a megölése után több külföldi titkosszolgálattal is hírbe hozták. Pudleiner ugyan az eljárás során végig tagadta, hogy ő ölte volna meg a házaspárt, de a lefejezésüket és a a ház kitakarítását elismerte.

Ki lövi magát fejbe véletlenül?

Azt állította, Hevesiné lőtte le a férjét, és amikor ő a Katóka utcai házba ért, a látványtól rendkívül ideges lett, ezért a fürdőszobában gyógyszert vett be, miközben az asszony véletlenül fejbe lőtte magát. Vallomása szerint ő ezután felgyújtotta a lakást, a fejeket pedig egy szatyorban BKV-val szállította át a városon, hogy elrejtse.

A KGB-s szál

A bíróságon már azt mondta, hogy az orosz titkosszolgálat egyik tisztje végzett Hevesiékkel, de mivel számos terhelő bizonyíték volt rá nézve, nem hittek neki. Első fokon tizenöt évet kapott, ám a Legfelsőbb Bíróságon jogerősen életfogytiglanira ítélték a kettős gyilkosságért, a lefejezésért, a gyújtogatásért, a Szív utcai lövöldözésért és fegyverlopásért.

A börtönben érte a halál

A kétségtelenül rejtélyes és ellentmondásos életpályát bejárt exrendőr az ítélet szerint legkorábban húsz év múlva szabadulhatott volna, de több mint tíz év raboskodás után egy rosszullét után elhunyt a börtönben. Sokan a mai napig kételkednek abban, hogy valóban Pudleiner Gyula ölte meg a Katóka utcai házaspárt. Ha szeretnél még ilyen újranyitott aktát olvasni, akkor kattints ide!  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit pedig ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Fortepan.hu – Kékvillogó.hu-montázs