A Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályán a napokban fejezték be az egyik fővárosi kórház főnővére és két orvosa elleni nyomozást. Egy idős asszony ellátásáért kért pénzt a szakdolgozó, további egymillió forintért pedig idősotthoni elhelyezést ígért egy olyan budapesti intézményben, ahol rokona volt az igazgató.

Pénzt kért és kapott

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályán a napokban fejezték be az egyik fővárosi kórház főnővére és két orvosa elleni nyomozást. Az eljárás adatai szerint L. Krisztina 2020 augusztusában egy idős asszony ápolásáért cserébe, annak ellenére, hogy az társadalombiztosítás ellátásaira jogosult volt, a lányától 170 ezer forintot kért, és meg is kapta. Az akkor 46 éves főnővér állítása szerint az egyhavi díjat a kórházi ápolásért cserébe két, az osztályon dolgozó főorvossal, egy gyógytornásszal és tíz ápolóval kívánta elosztani. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el! 

Egymilliót ígért

Az ügyben a Nemzeti Védelmi Szolgálat jelzése alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Korrupciós Bűnözés Elleni Osztálya rendelt el nyomozást vesztegetés elfogadása bűntett gyanúja miatt. Kiderült, hogy a főnővér azt is felajánlotta a beteg lányának, hogy egymillió forintért elhelyezteti a nénit egy idősek otthonában, ahol az édesanyja az igazgató.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Kutatás és kihallgatás

A nyomozók L. Krisztina lakásán kutatást hajtottak végre, majd vesztegetés elfogadása bűntett és befolyással üzérkedés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kihallgatták. A kórház két főorvosnőjét vesztegetés elfogadása bűntett miatt hallgatták ki gyanúsítottként, ők nem tettek vallomást. A nyomozók az eljárási cselekményeket elvégezték, az iratokat vádemelési javaslattal megküldték az ügyészségre.

A munkahelyükről vitték be őket

A BudaPestkörnyéke.hu írta meg, hogy a munkahelyéről vittek el a Pest megyei nyomozónők egy főorvosnőt az asszisztensével. A hálapénz mozgásáról a Nemzeti Védelmi Szolgálat tette a feljelentést. A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság által közölt gyanúsítás szerint a kórház főorvosa és asszisztense 10-20 ezer forintot fogadott el alkalmanként a pácienseitől. 

Megtalálták a borítékot

A rendőrök munkahelyükön lepték meg őket. A munkaidő végén rendelőbe betoppanó nyomozók átkutatták a földszinti helyiséget, s az íróasztal fiókjában heverő mappából, valamint a doktornő köpenyének zsebében lapuló borítékból bankjegyek kerültek elő, de az asszisztens asztalán is árválkodott egy tízezres.

230 ezer volt náluk

A helyszínen lefoglalt összeg meghaladta a 230 ezer forintot. A vesztegetés elfogadása bűntettével meggyanúsított nők nem tettek vallomást, és panaszt tettek a gyanúsítás ellen. Mind a ketten szabadlábon védekezhetnek.

Máshol is megtörtént

Ahogy írtunk róla, júliusban érték tetten az orvost, akit filmbe illő módszerekkel buktattak le, hogy rendszeresen hálapénzt fogad el a betegeitől. A főorvos a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórházban dolgozott. Amikor kiderült, mit művelt, azonnali hatállyal felmentették a munkavégzés alól.

Pénzzel teli borítékok

Az orvos legalább 41 esetben tett zsebre hálapénzt tartalmazó borítékokat idén május 31-e és június 20-a között. A nyomozás során házkutatást tartottak a doktor Holt-Tisza partján található otthonában. A házkutatás alkalmával a nyomozók 37 millió forintot és 10 millió forintnyi amerikai dollárt és eurót találtak. Ezen felül arany ékszereket is lefoglaltak a bűnügyi technikusok. Egészen kifinomult módszerrel tudták lebuktatni az orvost.

Így bukott le

Magyarországon tilos hálapénzt kérni vagy elfogadni. Ezzel szemben dr. H. Béla mégis ezt tette, így titokban megbízhatósági vizsgálatot indítottak vele szemben. Egy rendőr betegnek álcázta magát, majd a megjelölt, rögzített sorszámú bankjegyeit elfogadta az orvos.

Jól keresett, de ez sem volt elég

A neves, 67 éves kardiológus havonta 2 millió forintot keresett. Úgy tűnik, ezt a jelentős összeget is kevesellte, és hálapénzzel egészítette ki jövedelmét. Kórházi státuszban dolgozott, amikor lehetősége volt rá, hogy magánorvosként folytassa, nem tette meg. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el! 

Kiemelt kép: illusztráció