Kigyulladt kamion, ezért hétfő délelőtt torlódik a forgalom az M0-s autóút M1-es autópálya vezető oldalán, az Alacskai Pihenőhelynél, Vecsés közelében. De miért égnek ki gyakran a kamionok?

Lángol a kamion

Lángokban áll egy kamion az M0-s autóúton Vecsés közelében az Alacskai pihenőhelynél. Úgy tudjuk a 38-as km-nél még zajlik a műszaki mentés, csak a belső sáv használható. Már a Péceli csomóponttól araszolgatni kell a legalább 10-12 km-es a torlódásban, információink szerint 1 órás az időveszteség. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A főváros felé már halad a forgalom

Délelőtt 10:10-kor érkezett hír szerint az M4-es autóúton már folyamatosan halad a forgalom a főváros felé vezető oldalon. Az ellenkező irányban, az M3-as autópálya felé az M5-ös csomóponttól az Alacskai pihenőhelyig lassult le az előrejutás. 15-20 perccel lett hosszabb a menetidő.

Rendszeres kamiontüzek

Szinte minden héten bekerül a hírekbe, hogy valamelyik autópályán lángokban áll egy kamion vagy egy személyautó. A teherautótüzek nemcsak a járművezetőkre, hanem a forgalom többi részvevőjére is veszélyesek. Az ADAC, Európa legnagyobb autós szövetségének véleménye szerint a rendszeres műszaki ellenőrzés és a figyelmes járművezetés segíthet megelőzni. 

Három fő ok

Az ADAC információi szerint a teherautótüzek egyik leggyakoribb oka az alacsony keréknyomás, a kopott fékbetétek vagy a hibás kerékcsapágyak miatt a gumiabroncsok túlmelegedése. Mindezek az út megkezdése előtti rendszeres és alapos ellenőrzéssel kideríthetőek.

Tűzveszélyes folyadékok

Teherautótüzet az is okozhat, ha tűzveszélyes folyadékok szivárognak a járműből, amelyek a jármű forró részeire vagy az elektronikára csöpöghetnek. A német autós klub szakértői figyelmeztetnek a kávéfőzők vagy más berendezések nem megfelelő csatlakozóira is. Ha azonban a megtett biztonsági intézkedések ellenére is a gépjárműben tűz keletkezik, a sofőrök gyors és megfelelő reakciója minimálisra csökkentheti annak hatásait.

Mi a teendő, ha kigyullad a gumiabroncs?

Amennyiben kigyullad a teherautó gumiabroncsa, a sofőrnek lassan kell haladnia a leállósávban, amíg a gumiabroncs le nem válik a felniről. A megállás a tűz elterjedését okozhatja teherautón és a pótkocsin. Kulcsfontosságú dolog az is, hogy a lehető leghamarabb értesítsük a tűzoltóságot. Arra viszont ügyelni kell, hogy a tűzoltósági központ konkrét információkat igényelhet, amelyek a tűz eloltásához szükségesek.

Hogyan kell tűzet oltani tűzoltó készülékkel?

Az ADAC szakemberei szerint ajánlott, hogy a tűzoltó készülékkel rövid fújássokkal alulról felfelé oltsák a tüzeket. Fontos, hogy az oltóanyagot ne egyszerre nyomjuk ki ellenőrizetlenül a készülékből. Fontos emlékezni arra is, hogy a tüzet a széllel szemben nem szabad oltani, mert mérgező gázoknak leszünk kitéve.

Büntetés a figyelmeztető jelek figyelmen kívül hagyása miatt

Két évvel ezelőtt egy német fuvarozót hősnek kiáltottak ki, miután egy lángoló tartálykocsival hajtott ki a városból, hogy a lakók ne kerüljenek veszélybe. Az erről készült videót a cikkünk alján nézheted meg. A férfi 35 ezer liter üzemanyagot szállított és a bajor Schrobenhausen városának központjában robbanásától félve, nem állt meg, hanem folytatta a vezetést, hogy elhagyja a lakott területet. Egy évvel később a férfit 3200 eurós büntetést kapott.

Nem kellett volna elindulni

Kiderült, hogy mielőtt a tűz kitört volna, a férfi észrevette a figyelmeztető jeleket, amelyek egy hibára utaltak. Sajnos figyelmen kívül hagyta őket. A rövid szünet ideje alatt a német férfi a bal oldali kerék fékből származó füstöt vett észre. Amikor a füstölés elmúlt, a férfi gyorsan tesztelte a fékeket, és tovább hajtott. A bíróság szerint a teherautó sofőrnek nem kellett volna elindulnia a hiba kijavítása nélkül. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Itt a német kamion oltásáról készült videó

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: baleset.info