Magyarországon a munkaerőhiány egyre komolyabb problémát okoz a gazdaságban, így a cégek teljesítményében is. Több tízezer betöltetlen pozíció van, ami azt jelenti, hogy legalább ennyi munkavállaló hiányzik hazánkból. A megoldás nem egyszerű, de nem lehetetlen. Külföldi munkavállalók alkalmazásával lehet enyhíteni a hiányt.

Egyáltalán hogy lehet megtalálni a megfelelő munkaerőt?

Fontos kiemelni, hogy profi segítség nélkül szinte lehetetlen. A cégek döntő többsége még sosem toborzott külföldről, így elengedhetetlen például a TERENDO ázsiai munkaerő-szakértő támogatása a megoldás elérésében. Természetesen az sem mindegy, hogy a “külföld” alatt mit értünk: szomszédos ország vagy valami távolabbi térség. Ha választani kellene, inkább utóbbit ajánljuk, mivel például az ázsiai munkavállalók hatalmas népszerűségnek örvendenek, ami egyáltalán nem meglepetés.

Kazahsztán, Fülöp-szigetek, Vietnám, Mongólia, Indonézia, India: csupa olyan ország, amely erősen támogatja a munkaerőexportot, továbbá az innen érkező munkavállalókról is pozitív kép alakult ki Európában. Sokat dolgoznak, motiváltan és precízen, a terhelhetőségük kiemelkedő és szívesen túlóráznak. Továbbá rengeteg területen lehet őket alkalmazni, mivel a szakmai felkészültségük és képzettségük is több mint megfelelő. Kell ennél több?

Az adminisztráció kifejezetten fontos része a külföldi munkavállaló alkalmazásának

Harmadik országbeli állampolgár esetén több dokumentumra is szükség lesz, valamint engedélyek beszerzésére. Az első és legfontosabb, hogy kell egy munkavállalási célú tartózkodási engedély. Ehhez a szükséges iratok: útlevél, jelentkezési lap és mellékletei, munkaszerződés, a magyarországi megélhetést igazoló dokumentum, a magyarországi szálláshely meglétét igazoló nyomtatvány, teljes körű egészségbiztosításról szóló irat, valamint a kiutazás feltételét igazoló dokumentumok, mint az útlevél és a repjegy.

Ezenkívül még szükség lesz pár adatra is: személyes adatok, állampolgárság, nem, külföldi lakcím, útlevél adatai és a szakképzettséget igazoló dokumentum hiteles fordításban (már ha a pozíció megköveteli). Az eljárás általában 70 napon belül lezajlik, de ez is már önmagában jelzi, hogy érdemes hamar elkezdeni az ügyintézést, mivel pontatlanság esetén akár heteket is csúszhat a munkába állás.

Hatékony megoldás a munkaerőhiányra

Fontos kiemelni, hogy aki nem lép időben a betöltetlen pozíciókkal kapcsolatban, az le fog maradni a versenytársakkal szemben. Ázsiai munkavállalókról már számtalan gyakorlati tapasztalat érhető el, és eddig sok azt mutatja, hogy igenis beválnak sok területen, ahol eddig kipróbálták őket. Érdemes minél hamarabb felvenni a kapcsolatot egy toborzó céggel, mivel a kiválasztástól a munkába állásig akár 12-20 hét is eltelhet, ami sok idő, a piaci verseny viszont nem lassít, sőt.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.