A többszörösen büntetett előéletű Csiki Bálint Zoltán úgy állt bosszút az őt elhagyó nőn, hogy lelőtte annak idős nagyszüleit. A Hajdú-Bihar Megyében történt vérengzésről valamiért nagyon hallgatott a korabeli sajtó. Újranyitottuk egy döbbenetes ügy aktáját a Kádár-korszakból.

Nem volt kötelező a halálbüntetés

Magyarországon ugyan egészen 1990-ig volt halálbüntetés, de a közhiedelemmel ellentétben egyetlen olyan bűncselekmény-típus sem volt, amely elkövetőjének „automatikusan” halál járt. Természetesen volt egyfajta bírói gyakorlat, így egy-egy súlyos esetnél szinte borítékolható volt, hogy az illetőre halál vár-e vagy esetleg börtönbüntetés. Ennek megfelelően senki sem lepődött meg, amikor a 34 éves Csiki Bálint Zoltán az előbbi kategóriába esett 1980-ban. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A börtön sem bírta jobb belátásra

A Püspökladány és Berettyóújfalu között fekvő Földesen élő Csiki nem volt ismeretlen a hatóságok előtt, hiszen korábban két alkalommal is ült erőszakoskodás miatt. Szabadulása után megismerkedett egy nővel, akivel össze is költöztek, de hiába, a korábban is agresszív Csikit az új élet lehetősége sem változtatta meg. Ütötte-verte élettársát, aki ezért inkább visszaköltözött a szüleihez.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Beváltotta a végzetes fenyegetést

Hogy pontosan miért, azt nem tudni, de Csiki Bálint Zoltán a nő idős szüleit hibáztatta. Minden haragját feléjük fordította, és megfenyegette őket, hogy ha nem engedik hozzá vissza a lányukat, végezni fog velük. Úgy tűnik, az idős szülők a saját életüket kockáztatva is védelmezték a lányukat, mert a nő náluk maradt. Csiki pedig beváltotta ígéretét.

Szétverte az idős apósa fejét

Egy este, miután ellopta egyik rokonának vadászfegyverét, elindult az idős emberek háza felé. Heves szóváltásba keveredett velük, majd a sörétes puskával belőtt az ablakon, és élettársának anyját nyomban megölte. Ezután bement a lakásba, ahol az apa elvette tőle a fegyvert és kiszaladt az udvarra. Csiki azonban bevégezte tervét: utána rohant és késével többször életveszélyesen megszúrta, majd miután visszaszerezte a fegyvert, azzal az idős ember fejét szétroncsolta.

Bűnös

Előre kitervelt módon, több emberen és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben, valamint egyéb bűncselekményekben találta bűnösnek a Legfelsőbb Bíróság. A legfelsőbb bírói fórum helybenhagyta az első fokon eljárt Debreceni Megyei Bíróság által kiszabott halálos ítéletet.

A társadalom védelme érdekében: halál

A Legfelsőbb Bíróság indoklásában ítélethozatalkor rámutatott: tekintettel a vádlott bűnöző életvitelére és az általa elkövetett bűncselekmény rendkívüli súlyosságára, brutalitására, úgy látta, hogy a társadalom védelme Csiki Bálint Zoltán esetében a legsúlyosabb büntetés alkalmazását indokolja.

Pár hónappal a rendőrgyilkosok előtt

A vádlott és védője kegyelmi kérvénnyel fordult az Elnöki Tanácshoz, de ezt elutasították, és a kettős gyilkost 1980. június 10-én kivégezték a Budapesti Fegyház és Börtönben. Magyarországon a következő kivégzéseket négy hónappal később, október 1-jén hajtották végre ugyanott. Akkor ráadásul két elítélten. Soós Lajosnak és György Józsefnek hívták őket, ők voltak a hírhedt rendőrgyilkosok. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Még a pontos dátum is titok

Az újságok annyira elhallgatták Hajdú-Bihar Megye egyik utolsó kivégzettjének kettős gyilkossági ügyét, hogy még a bűncselekmény elkövetésének pontos dátumát sem lehet tudni. Hogy ennek mi az oka, az rejtély, csak annyi bizonyos, hogy a gyilkosság 1979-ben történt. Ebben az évben voltak jóval brutálisabb esetek Magyarországon, amelyekről viszont részletesen beszámolt a sajtó. Elég csak a hárshegyi gyerekgyilkos Molnár Henrik esetét, vagy a fentebb említett rendőrgyilkos Soós Lajosékat említeni. Ha szeretnél még ilyen Újranyitott aktát olvasni, kattints ide!

Kiemelt kép illusztráció – Forrás: Fortepan.hu/Kékvillogó.hu-grafika