30 évvel ezelőtt tűnt el Farkas Helga. Az orosházi diáklány egy olajcserére vitte az érettségijére kapott piros sportautót, azóta soha semmilyen életjelet nem adott magáról. A jólszituált édesapja minden követ megmozgatott, hogy megtalálja lányát. A nyomozók két embert gyanúsítottak, az egyik már szabadult, a másik pedig meghalt.

Megszólalt a koronatanú

Kovács J. Benedek temetéséről vitte haza a megtört özvegyet. A rendőrautó visszapillantó tükrén egy akkoriban divatos moncsicsi lógott. A játékbabát a nyomozó a nő kezébe nyomta, hogy hazaérve vigasztalja meg vele az édesapja elvesztése miatt kétségbeesett kislányát. Az özvegy némi vívódás után megtörte a csendet, és mindent elmondott a rendőrnek, amit férjétől, J. Benedektől hallott Farkas Helga elrablásá­­ról. A Kekvillogo.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Olajcserére ment

A gimnazista lány 1991. június 27-én húgával és édesanyjával Orosházán járt. Két kocsival indultak volna vissza Szegedre, de Helga autójában olajat kellett cserélni, ezért egyedül maradt. Mielőtt az édesapjától érettségi ajándékként kapott tűzpiros sportkocsiban el­­indult volna Szegedre, hazatelefonált, de hiába várták, sosem ért haza. Aggódó édesanyja még aznap este autóba ült, és kétszer is végigjárta a Szeged–Orosháza útvonalat, lányát azonban nem találta meg.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Farkas Helga

22 milliót követeltek

Éjszaka a szülők telefonja is megcsörrent. Egy suttogó férfi 500 ezer nyugat-német márka váltságdíjat követelt a diáklányért. Akkoriban ez nagyjából 22 millió forintnak felelt meg. Magyarországon 7000 forint volt a minimálbér.

14-szer hívta a zsaroló a családot

A zsaroló 14 alkalommal hívta a családot, de június 30-án megszakadt vele a kapcsolat, és a váltságdíj átadására sem került sor. Helga sportkocsiját végül az algyői Tisza-hídnál találták meg a rendőrök – írja a délmagyar.hu.

Farkas Imre, a térség milliomosa

Farkas Imre, Helga édesapja, legendás ember volt akkoriban a környéken. Pincérként kezdte, majd maszekként igencsak meggazdagodott. A Békés megyei Orosházán több vendéglőt működtetett, Budapesten és több megyében játékgépeket üzemeltetett. Abban az időben azt is beszélték, hogy egy nagyobb összeget nyert az egyik kaszinóban.

Nem bírta idegileg

„Ezt már ép ésszel nem lehet kibírni. Hajnalonta, három-négy órás alvás után fölébredek…, lövöldöznék legszívesebben. Kibírhatatlan ez a tehetetlenség” – nyilatkozta a Délmagyarországnak három hónappal lánya eltűnése után Farkas Imre.

Uri Geller is kereste

Helga édesapja mindent megtett, hogy megtalálja szeretett lányát. Magánnyomozókat fogadott, valamint újság- és tévéhirdetésekben üzent a zsarolóknak. Az egyik hangfelvételt még a Danubiuson is leadták. Még Uri Gellert, a világhírű parafenomént is Magyarországra hozatta, hátha megérzéseivel előre tudja vinni a nyomozást.

Évek múlva azonosították az elkövetőket

Helga eltűnése után 6-8 évvel sikerült a rendőröknek az elkövetőket azonosítani. Helgát valószínűleg Cs. József és J. Benedek rabolta el. Már az 1991-es hajtóvadászat idején a nyomozók látóterébe került a két férfi, emiatt szakadhattak meg a zsaroló telefonok.

Megölhették és elégedhették a holttestet

Kovács Lajos, egykori nyomozó szerint elrablói valószínűleg megölték a diáklányt, a holttestét pedig valahol Orosháza–Gádoros–Szentes térségében gázolajjal öntötték le, és elégették. J. Benedek felesége is koronatanúként erről beszélt a nyomozóknak.

Nem vonták felelősségre az elkövetőket

Mivel 1991-ben legfeljebb a nyugati krimikben volt emberrablás, a magyar büntetőjog nem ismerte, ezért emiatt nem lehetett az elkövetőket felelősségre vonni.

Külföldön élhet az egyik elkövető

Cs. Józsefet közvetett bizonyítékok alapján, részben Helga „személyi szabadságának társtettességben való megsértéséért” jogerősen tíz év szabadságvesztésre ítélte 2000-ben a Legfelsőbb Bíróság. A másik vádpontot, miszerint a Joko becenevű orosházi férfi 1995-ben végzett J. Benedekkel, nem sikerült bizonyítani. Cs. József az eljárás során mindent tagadott. A börtönből 2006-ban jó magaviselete miatt szabadult. A hírek szerint Angliában vagy Írországban kezdett új életet.

Olasz szál

Palatinus Gábor, az ügy egy másik nyo­mozója 2017-ben állt elő egy újabb szenzációs nyommal. Bejelentette, hogy Dél-Olaszországban, Calabria tartományban bukkantak rá arra a férfira, akinek tenyérlenyomatát egykor Helga sportkocsijának visszapillantó tükrén rögzítették a helyszínelők.

Maffia bűncselekmény

A nyomozó szerint a titokzatos Z. lehetett a valódi főnök, Cs. József és J. Benedek csak közvetítő volt, a diáklányt egy olasz bűnözőkből álló csoport rabolhatta el 1991-ben. Az olasz kapcsolatot erősítheti Palatinus Gábor szerint az is, hogy Helga autójában egy olasz pénzérmét is találtak, míg az a fehér BMW, ami a szemtanúk szerint a diáklány autóját követte, Triesztben tűnt el végleg a hatóságok szeme elől. Olaszországban a maffiához kapcsolódó bűncselekmények sosem évülnek el, ezért még most is bíróság elé lehetne állítani a tetteseket. A Kekvillogo.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: