Két magyar katonának kellett amputálnia a végtagját, miután még májusban súlyosan megsérültek Koszovóban. Akkor összesen 27 sérültet hoztak haza, a Honvédkórházban ápolták őket. A vezérkari főnök most azt mondta, a két amputált katona művégtagot kapott.

27 magyar sérült

Amint arról beszámoltunk, Koszovóban összesen 27 magyar katona sérült meg május 29-én, a helyi tüntetések biztosítása során, közülük 12 főt szállítottak haza május 30-án. Egyikük tartalékos katona, a többiek egy hódmezővásárhelyi egységhez tartoztak, életveszélyes sérülést senki nem szenvedett.  

Tömegoszlatás közben sérültek

Tömegoszlatásra, a tüntető helyi szerbek ellen vetettek be KFOR-katonákat május 29-én a nagyjából 16 ezer fős koszovói Zvečan településen. A feladat közben többtucatnyian megsérültek, többen súlyosan.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Égési sérülések 

A magyar katonák végtagtöréseket és égési sérüléseket szenvedtek. Az eset után nemsokkal, a magyar békefenntartók repülővel érkeztek haza, mindannyiukat a Honvédkórházban ápolták.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Irányított véradás

Az eset után nemsokkal összefogásra szólította fel az országot a Koszovóban megsérült egyik katona jóbarátja. Nagy Bálint közösségi oldalán azt írja, a 26 éves honvéd gyógyulásához vérre van szükség, így aki teheti, segítsen. „Kérek mindenkit, hogy aki csak teheti segítsen! Egy nagyszerű, 26 éves fiatalembernek a gyógyulása múlik most ezen. Köszönöm Kartal és családja nevében is!” – írta közösségi oldalán Nagy Bálint. 

Novák Katalin meglátogatta a sérültek a kórházban

Forrás: Facebook/Novák Katalin

Öngyilkos lett az egyik katona

A 27 sérült közül kettőnek még július elején is súlyos volt az állapota. Időközben az is kiderült, hogy egy magyar KFOR-katona öngyilkos lett Koszovóban,

Amputálták a végtagját

A Honvédelmi Minisztérium július elején közölte, hogy amputálni kellett az egyik magyar KFOR-katona végtagját. Az incidensben 27-en sérültek meg, de a többség felépült. Később a hvg.hu kiderítette, hogy két katonának kellett amputálni a végtagjait. Az egyik esetben felmerült, hogy késlekedés miatt kellett végrehajtani a beavatkozást, ám hivatalosan ezt nem erősítették meg.

Művégtagot kaptak

Böröndi Gábor a Magyar Honvédség vezérkari főnöke a szerdai Magyar Nemzetben azt mondta, a két katona súlyos műtéten esett át. Ők művégtagot kaptak, a rehabilitáció után pedig visszakerültek eredeti beosztásukba: egyikük szakaszparancsnok, másikuk híradó altiszt.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Hatékonyabb védekezés

A vezérkari főnök, arra is beszélt, hogy májusban mi okozhatta a két katona súlyos sérülését. „A védőfelszerelések alapvetően rendben voltak, ennek ellenére szerzünk be további olyan, a rendőrség által alkalmazott eszközöket, amelyek még hatékonyabbá teszik a védekezést. Eljárásmódokban is változtattunk, de egységesíteni kell a helyszíni egészségügyi ellátásban a magyar, a lengyel és az amerikai protokollt, hogy az hatékonyabb és gyorsabb legyen”.  

Kiemelt kép: Sérültek a Honvédkórházban – Forrás: Facebook/Novák Katalin