Nemrégiben targoncás gázolás volt, most pedig egy dél-koreai munkás zuhant le, miközben kábelezett. Mindegyik tragédiát a rendőrség vizsgálja, az egyik esetben pedig büntetőeljárás indult.

Itt történt a baleset

Meghalt egy dél-koreai állampolgár péntek este egy Iváncsán épülő gyár területén – erősítette meg a Telex információját a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság. A Kékvillogo.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Vélhetően senkit sem terhel büntetőjogi felelősség

A portál érdeklődésére a rendőrség azt írta, hogy január 13-án érkezett hozzájuk bejelentés a balesetről. Válaszuk szerint Iváncsa, 9. út 21. szám alatti címen egy dél-koreai állampolgár szenvedett balesetet, és a helyszínen meghalt. A baleset körülményeit a rendőrség közigazgatási hatósági eljárásban vizsgálja.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Egyelőre nem válaszoltak

A Fejér vármegyei Iváncsán 135 hektáron épül akkumulátorgyár a dél-koreai tulajdonú SK Innovation számára a Market Építő Zrt. kivitelezésében. Mindkét céget keresték, hogy ezen az építkezésen történt-e a halálos kimenetelű baleset, de cikkük megjelenéséig nem kaptak választ. Az akkumulátorgyár infrastruktúrájára 50 milliárd forintot adott a kormány 2021-ben.

Gyakran kell kivonulnia a rendőrségnek az építkezésre

Rövid időn belül ez már a második haláleset az építkezésen. A Dunaújvárosi Hírportál nemrégiben arról számolt be, hogy január nyolcadikán, egy harmincas éveiben járó, felvidéki férfi vesztette életét az iparterületen történt balesetben.

Targoncával ütöttek el egy munkást

A rendőrség akkor azt közölte a Feol érdeklődésére, hogy egy közforgalom elől elzárt iparterületen történt a baleset. Tájékoztatásuk szerint egy 39 éves szlovák állampolgárságú férfi az általa vezetett targoncával elütött egy 38 éves, szintén szlovák állampolgárságú férfit, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

Büntetőügy lett belőle

Ezen esettel kapcsolatban a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt folytat büntetőeljárást. A laphoz a tragédiáról szóló információt az egyik közeli hozzátartozó juttatta el.

Az emelőgép is gyilkolt

Összességében ez a harmadik haláleset az építkezésen, ugyanis 2022 tavaszán is életét veszítette egy ember. A rendőrség közlése szerint május 11-én történt, hogy egy 52 éves férfire munkavégzés során rázuhant az általa vezetett hidraulikus emelőgép.

Gyanús körülmények

A rendőrség természetesen ezen esetben is vizsgálatot indított, ám mivel bűncselekmény gyanúja nem merült fel, így az általános közigazgatási rendtartás szabályai szerint eljárva indult meg az eljárás. Azonban ha ennyi halálos baleset történik, az felveti annak a gyanúját, hogy minden szabályszerűen folyik-e az építkezésen.

Akkumlátorgyártó nagyhatalom lehetünk

Egyre másra épülnek országszerte a különböző akkumlátor-gyártó létesítmények. A 24.hu tavaly év elején arról írt, hogy akkor Magyarország nagyjából a tizedik volt a világ elektromos akkumulátor-exportőrei között, de azt jósolják, hogy 2025-re a harmadik legnagyobbá válhat az EU-ban Németország és Lengyelország után.

Csak úgy dől a közpénz

A legtöbbet, három részletben összesen több mint 1000 milliárd forintot a dél-koreai SK Innovation fektetett be, és ehhez az elérhető adatok szerint összesen 95 milliárd forint állami támogatást kaptak. Ezek között volt vissza nem térítendő egyedi kormánydöntéssel elrendelt szubvenció, egy 32 milliárd forintos állami támogatáshoz az Európai Unió jóváhagyása is kellett. A Kékvillogo.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt klépünkön az épülő iváncsai gyár látható, forrás: Market Építő Zrt.)