Pénzért írta ki táppénzre egyik betegét a háziorvos, valamint úgy írt fel gyógyszert, hogy meg sem vizsgálta a beteget. Az „álbeteg” feljelentette az orvost.

Tavaly júniusban Nyíregyháza melletti településének egyik lakosa azt kérte háziorvosától, hogy két hétre visszamenőleg igazolja le keresőképtelenségét. A doktor teljesítette a kérést, de cserébe 13 000 forintot kért. A férfi fizetett is neki, majd azt kérte, hogy az egyébként az orvosi rendelőben meg nem jelent két gyermeke részére írjon fel gyógyszereket, amit szintén teljesített az doktor.

Egyébként a férfi a valótlan igazolást nem használta fel táppénz igénylésére, és a recepteket sem váltotta ki, szándéka kifejezetten az volt, hogy lebuktassa a szerinte korrupt háziorvost.

A férfivel szemben a rendőrség az eljárást megszüntette, mert nem követett el bűncselekményt. Az ügyészség a beismerő vallomást tett háziorvost kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja. A bűncselekményért a törvény szerint 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesz, és nem kéri a tárgyalás tartását, az ügyészség szerint 1 év 5 hónap börtönbüntetésre kell ítélni, valamint el kell tiltani az orvosi foglalkozás és a közügyek gyakorlásától is.

Ezenfelül a 13 000 forint vesztegetési pénzre vagyonelkobzást kell elrendelni. Az eljárás a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik.

Börtönt kapott a budapesti ortopéd

Nemrég írta meg a KEKFENY.com, hogy egy orvos 2009 és 2013 között egy budapesti kórházban Tb-alapon végzett műtéteket, de emellé a betegtől pluszpénzt kért. Sokszor a kapott hálapénzt pedig keveselte. A cikk folytatását ide kattintva tudod elolvasni.

Kiemelt kép: illusztráció