Négy hónappal a kegyelmi botrány után megszólalt Balog Zoltán. A református püspök Novák Katalin lemondása után bevallotta, hogy neki is szerepe volt abban, hogy az akkori köztársasági elnöki kegyelemben részesítette a bicskei pedofil igazgató segítőjének. A református lelkész az ügy kirobbanása óta kerüli a sajtót. Most azt mondta, K. Endre szerinte továbbra is ártatlan és azzal, hogy nemrég megkeresett az egyik áldozatot, azt bizonyítja, hogy továbbra is küzd az igazáért. 

Találkozó K. Endrével 

Balog Zoltán elmondta, hogy K. Endre felesége kereste meg őt. A találkozó nem a K. család otthonában, hanem a püspök irodájában zajlott. “Az a megkeresés, amelyben a férjéről beszélt, azok az anyagok, amiket elolvastam ennek kapcsán arra indítottak, hogy találkozzak K. Endrével és találkoztam is vele. Egy másfél órás beszélgetésünk volt, próbáltam vele imaközösségbe is kerülni, mert alapvetően úgy gondolom, hogy lelkipásztorként, lelkivezetőként, ha valaki tőlem segítséget kér, akkor meg kell azt vizsgálni és ha tudok, akkor megpróbálok segíteni. Nagyok sok ilyen és más ehhez hasonló ügyben próbáltam az elmúlt 30-40 évben segíteni”. K. Endre pedig annak ellenére ment el Baloghoz, hogy ekkor még háziőrizetben volt.   A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket.

Megkereste Novák Katalint 

A református püspök azt mondta, ő ezután kereste meg a volt köztársasági elnököt. “Én kerestem meg Novák Katalint, azt kértem tőle, hogy szerintem ebben az ügyben érdemes lenne ilyen döntést hozni”. Majd arról beszélt, hogy a botrány kirobbanása után felajánlotta segítségét Novák Katalinnak, aki azt nem fogadta el „A segítségemet és a kiállásomat is felajánlottam az elnökasszonynak ebben az ügyben, de ő erre nem tartott igényt, mert ő akarta vállalni a döntésért a felelősséget. Én első perctől úgy éreztem, hogy nekem erkölcsi felelősségem vállalni a szerepemet és ezt vállaltam is” – mondta a püspök a 777blog.hu-nak.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

K. Endre küzd az igazáért

Balog Zoltán azt is elmondta, hogy „nagyon aránytalannak éreztem és tartottam ezt a büntetést, és egyébként ebben nagyon sokan egyetértettek”. A püspök arról beszélt, hogy nem tudta megítélni, hogy mindent jól csinált-e K. Endre pedagógusként, de K. Endre alapvetően szerinte továbbra is ártatlan. Balog azt is hozzátette, hogy amikor K. Endre le akart fizetni egy tanút, akkor is az történt, hogy K. Endre „láthatóan az igazáért küzdött”.

Novák távozása óriási veszteség

“Azt, hogy ő ennek az ügynek a kapcsán távozott a magyar közélettől azt a másik súlyos tehernek érzem ebben az ügyben. Novák Katalin távozása óriási veszteség az egész országnak, a magyar nemzetnek, ezért engem súlyos felelősség terhel”. Arra kérdésre, hogy Novák Katalin megbocsájtott-e neki, nem válaszolt. 

Balog szerint senkinek származott hátránya

„Hát azt én is megkérdezem magamtól” – összegezte válaszát Balog Zoltán arra, hogy miért nem vállalta valójában a felelősséget a botrány után. Szerinte azonban „bűnt nem követett el, kegyelmet kért”, amiből „senkinek nem származott hátránya addig”, amíg nem derült ki. Majd azt ecsetelte, hogy azok a gyerekek, akik elszenvedték a borzalmakat a bicskei gyermekotthonban, a kegyelmi ügy idején „nem érintette, hiszen túlvoltunk a történeten”.

A reformátusok védték meg 

Balog szerint azonban akik a lemondását akarták, azok is politikai okokból akarták, nem a gyerekek miatt. A püspök hozzátette azt is, ő nem tolta be maga elé pajzsként a református egyházat, „ők maguk keltek a védelmére”. Szerinte miközben kritikák érték őket, közben „a bicskei óvodákban épp túljelentkezés volt, mert az emberek meg tudják különböztetni a propagandát, hogyha az érdekeik ezt kívánják.”

Kívülről akartak beleszólni az egyház életébe

Balog arról is beszélt, hogy „brutális, alapvetően pártoldalról induló nyomás érkezett” arra irányulóan, hogy vonuljon vissza, mondjon le püspökként is. A püspök erről azt gondolta, hogy lehet, hogy rövidtávon ez megkönnyebbülés lenne, de mégis „azt jelentené, hogy kívülről szólnak bele” az egyház életébe. Hozzátette, a református egyház azt kérte a zsinati közleményében is, hogy Balog maradjon pozíciójában. A püspök már nagyon bánja, hogy kárt okozott a Fidesznek, de nem akar politikával foglalkozni. 

Elnöki kegyelem

Mint ismert, Novák Katalin, tavaly áprilisban, elnöki kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének. K. Endrét azért ítélték el, mert a gyermekotthon igazgatójának segített eltussolni a pedofil cselekményeket. K. Endre, az intézmény igazgatóhelyetteseként pénzt és cigarettát adott a nemi zaklatáson átesett nincstelen gyerekeknek. Ezt az embert részesítette elnöki kegyelemben Novák Katalin, mint utóbb kiderült, Balog Zoltán, református püspök kérésére. A pedofil igazgató miatt a gyermekotthon egyik lakója öngyilkos lett.

Lemondott Novák Katalin

Novák Katalin kegyelmi ügye csak idén februárban került nyilvánosságra, miután a 444.hu beszámolt róla. A köztársasági elnök napokig hallgatott, majd egy nyilvános eseményen, újságírói kérdésre azt mondta, elutasítja a pedofíliát és soha nem adna kegyelmet egy érintettnek. Több tüntetésen is követelték a köztársasági elnök lemondását, aki megszakította Közel-Keleti útját és egy rövid beszédben lemondott. A beszéd elhagzása után néhány perccel, Varga Judit közösségi oldalán jelentette be, hogy visszavonul a közélettől és lemond a Fidesz EP listavezetői pozíciójáról.   A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Balog Zoltán – Forrás: Facebook/Balog Zoltán