Sokszor nem hisszük el, de az épületekben – mindegy, hogy az lakóház, iroda, vagy üzem – rengeteg kábel és vezeték fut végig. Ez sokszor kilométereket jelent, legalább ennyi kerül be a falakba, amire nagy szükség is van, ha minden készüléket árammal szeretnénk ellátni. 

Ahhoz azonban, hogy minden működjön, azokra a bizonyos MBCu kábelekre minden esetben szükség van. Több előnyös tulajdonságuk van, többek között a széles körű felhasználási lehetőségeik.

Az alábbiakban minden fontos információt elárulunk ezekről a vezetékekről, amikre minden villanyszerelőnek nagy szüksége van a munkája során.

Milyen előnyei vannak az MBCu kábeleknek?

Az Elektrikstore.hu MBCu kábeleivel kapcsolatban fontos tudni, hogy milyen is egy jó vezeték. Két fontos dolgot kell kiemelni. Az egyik, hogy egy minőségi darabot többféle területen is lehet használni, a másik pedig, hogy bármilyen helyiségben alkalmazható. 

Az MBCu változatok elsősorban azért kiemelkedőek, mert ezek a fajták a lakossági és ipari felhasználásra egyaránt használhatóak. A vezetékek számára nem jelent problémát sem a 300, sem pedig az 500 Voltos feszültség. Nem beszélve arról, hogy ezeknél nem probléma a nyirkos és száraz levegő sem, így szinte minden helyiségben megállják a helyüket.

Amikor egy lakóházról van szó, akkor szóba jöhet többek között a nappaliban, a konyhában, a fürdőszobában, de akár még a mosókonyhában és a pincében is. Ahol megoldható az MBCu kábelezés, ott gyorsabb és hatékonyabb lesz a munka. 

A PVC érszigeteléssel rendelkező, külső köpenyt kapó változatok ma már széles körben ismertek és használtak, amivel ellenállnak szinte bármilyen külső környezeti hatásnak. Maximálisan bírják a széles hőmérsékleti tartományokat, még úgy is tökéletesen működnek.

Hol és milyen körülmények között jöhetnek szóba?

Ahogy a cikk elején írtuk, ezek a kábelek nemcsak az iparban, hanem a lakossági felhasználásban egyaránt szerepet kapnak. Mindezt annak köszönhetik, hogy számtalan szerelési és felhasználási módot tesznek lehetővé. 

Nem akadály, ha a falra kell szerelni, de még az sem, ha a vakolat alá kerül. Sőt, az MBCu kábelek még a betonba is ágyazhatóak, kivéve akkor, ha döngölt betonról van szó.

Mivel jól tűrik a hideget és a meleget, így -5 és +70 Celsius fok közötti hőmérséklettel is képesek megbirkózni. Ez azt jelenti, hogy amellett, hogy beltéren vezetékelhetünk velük, kültéren is ugyanúgy képesek működésre bírni az eszközöket. Hozzá kell tenni, hogy a földbe nem helyezhetőek, valamint védeni kell őket a közvetlen napsugárzástól is.

A legjobb kábelek

Ott van például az MBCu 3×1,5 mm-es változat, amely védőcsöves, kábeltálcás, valamint kábelcsatornás elhelyezést biztosít. Réz éranyagból gyártották, a szigetelését pedig PVC-vel oldották meg.

Azonban akár laikusként, akár szakemberként kell választani, sokszor előfordulhat, hogy segítséget kell kérni ahhoz, hogy megtaláljuk az ideális vezetékeket. Amennyiben erről van szó, az Elektrikstore.hu ebben is segítséget nyújt.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő az elektrikstore.hu oldalt működtető cég. Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják olvasóink a Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.