Éjféltől bevezették a koroanvírus miatti szigorításokat, amelyekről tegnap este Orbán Viktor is beszélt az M1-en. Újdonság, hogy a különböző közterületeken is kötelező lehet a szájmaszk viselése, ám ennek kapcsán Magyarország Kormánya közzétett egy pontosítást: a rendelkezés a 10 ezer főnél nagyobb települések egyes közterületeire vonatkozik, és a polgármesterek dönthetik el, hol alkalmazzák ezt a lehetőséget.

A kötelező maszkviselésről a Magyar Közlönyben is részletesen írnak, erről egyébként a LikeNews hírportál is beszámolt.

A maszkviselésről:

A hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles maszkot viselni:

 • a tömegközlekedési eszközön,
 • a 10 000 főnél nagyobb lakónépességű település belterületén a települési önkormányzat által kijelölt közterületen, illetve nyilvános helyen, kivéve a sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken,
 • az üzletben történő vásárlás, illetve az üzletben történő munkavégzés során,
 • az irodák, sportolás céljára szolgáló helyiségek és az üzemi helyiségek területének kivételével – a bevásárlóközpont területén,
 • a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló törvényben meghatározott közlevéltár külső személyek számára látogatható területén,
 • nyilvános magánlevéltár külső személyek számára látogatható területén,

Ügyfélfogadási időben maszkot kell viselni a:

 • közigazgatási szerv ügyfelek részére nyitva álló területén,
 • az egyetemes postai szolgáltató által vagy a postai közreműködők által üzemeltetett, az ügyfélforgalom számára nyitva álló helyiségben,
 • továbbá minden egyéb olyan helyiségben, amelyben ügyintézés céljából ügyfélfogadás zajlik, és a helyiségben – az ott foglalkoztatottakat is beleértve – rendszeresen 5 főnél többen tartózkodnak egy időben,
 • minden olyan helyiségben, amelyben tömegközlekedési eszközre várakoznak,

Kötelező továbbá:

A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szerinti vendéglátó üzletben történő munkavégzés során, vendégként orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

Kötelező a maszkviselés még az:

Az egészségügyi intézmény területén – kivéve a kórteremben fekvő betegeket – mindenki köteles a maszkot viselni, orrot, szájat elfedő módon. (Az egészségügyi intézményben ápolt beteg az elhelyezésére szolgáló kórteremben nem köteles maszkot viselni.) Szociális intézményben az ott foglalkoztatottaknak az ellátottakkal való közvetlen érintkezéskor, vagy ha tartósan 1,5 méteren belüli távolságban tartózkodnak az ellátottakkal, az ellátottaknak a közösségi programok alkalmával és a közösségi terekben való tartózkodás esetén lehetőség szerint maszkot kell viselniük.

Sorra jelennek meg a kötelező maszkviselésről szóló rendelkezések, már ami a közterületeket illeti

 A II. kerületben, Csepelen, Újbudán, KispestenPestszentlőrinc-Pestszentimrén, Soroksáron és Pesterzsébeten hat éves kor felett minden közterületen kötelező lesz maszkot hordani (a kormányrendelet szerint mindenhol kivételt jelentenek ez alól a parkok és a zöldterületek, valamint ha valaki sporttevékenységet végez).

Gödöllőn a következő szabályok születtek

Gödöllőn is differenciált szabályokat hoztak, ott szintén a játszótereken és kutyafuttatókban, valamint a piacon (beleértve a szabadtéri árusítóhelyeket is), a tömegközlekedési eszközök szabadtéri várakozóhelyein, és az iskolák előtti területen a reggel 7 és 8 óra között, valamint 15 és 17 óra között kell maszkot húzni.

Dunakeszin is rendelkeztek

Dunakeszin a Casalgrande tér lépcsővel határolt részén, illetve a buszmegállókban és vasútállomásokon teszik kötelezővé a maszkviselést.

A lakosok véleménye is számít

Budapesten az újpesti önkormányzat lakossági konzultációt indított a kérdésről a Facebookon, a hegyvidéki önkormányzat pedig járványügyi szakemberekkel folytatott megbeszélés után szintén a lakosok véleményének figyelembe vételével hozza majd meg a döntését – közölték a Telexszel. Annak nem látják sok értelmét, hogy maszkviselési zónákat jelöljenek ki, tehát várhatóan vagy mindenhol kell majd hordani, vagy sehol a kerületben.

A vidéki városoban is jönnek a rendeletek

Sopronban is a város teljes belterületén viselni kell a maszkot, kivéve a játszótéren és a kutyafuttatóban. Székesfehérváron ezzel szemben éppen játszótereken (a gyermeket kísérő felnőttek számára) és kutyafuttatókban kötelező a maszk, ezen kívül csak a történelmi Belvárosban, valamint a buszmegállókban, pályaudvarokon.

Szegeden az egész városban kötelező a maszk

Botka László, Szeged polgármestere a kormányrendelet felhatalmazása alapján  ma reggel egészségügyi, rendvédelmi és közigazgatási szakemberekkel tárgyalt, akiknek mind az a véleménye, hogy akkor van értelme a kötelező maszkhasználatnak, ha az Szeged város teljes közterületére vonatkozik, ennek részleteiről itt írtunk részletesebben.

Mindeközben Orbán bejelentette: a hadsereget is bevonják

LikeNews hírportál is beszámolt róla, hogy Orbán Viktor ma az operatív törzs és a kormányülés között bejelentette, a hadsereget is bevonják a védekezésbe.

A belügy és a honvédelmi minszterrrel konzultált

Orbán Viktor a belügyminiszterrel, illetve a honvédelmi minszterrel konzultált arról, hogy a hadsereget is bevonják a kijárási tilalom és a közrend fenntartásába. A miniszterelnök a közösségi oldalára feltöltött videóban beszélt arról, hogy

Most nem a háborúban védik a katonák a hazát

“A katonáink most nem háborúban fogják védeni a hazát, hanem besegítenek a rendőrségnek, a központi közigazgatásnak és az egészségügyi ellátásnak” – mondta. A segítség ott érkezik, ahol erre szükség van Pintér Sándor és Kásler Miklós szerint.

A nulla órától életbelépő intézkedések a következők:

 • Minden gyülekezés és rendezvény tilos.
 • Bezárnak az éttermek, kivéve az üzemi jellegűek, csak házhoz szállítás lehetséges.
 • Az üzleteknek és a fodrászatoknak, illetve az egyéb kisipari szolgáltatásoknak este 7-kor be kell zárniuk.
 • A szállodák nem fogadhatnak turistákat, csak üzleti utazókat.
 • Családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tíz fő vehet részt.
 • Esküvőket csak lakodalom nélkül lehet megtartani. Az egyházi és polgári szertartásokon csak a lebonyolításban részt vevők, illetve a családtagok közül a szülők, a testvérek és a tanúk vehetnek részt.
 • Temetéseket legfeljebb 50 fővel tarthatnak.
 • A sportrendezvényeket csak zárt kapuk mögött lehet megrendezni. Szabadtéren az egyéni sportolást engedik, azonban az amatőr csapatsport tilos.
 • A szabadidős létesítményeket, fitnesztermeket, fedett uszodákat, színházakat, múzeumokat, állatkerteket be kell zárni.
 • A felsőoktatás csak online formában működhet, és bezárnak a felsőoktatási kollégiumok is. A középiskolákban 8. osztály felett digitális oktatásra térnek át. A bölcsődék, óvodák és általános iskolák a 14 év alattiak számára nyitva maradnak.
 • A kórházi, a bölcsődei dolgozókat, illetve a pedagógusokat mostantól hetente célzottan tesztelik koronavírus gyorsteszttel.

Kiemelt kép: Illusztráció, MTI/Mónus Márton