Szinte családtagként kezelte az állatokat. Egy gond volt: nem szerezte be a tartásukhoz szükséges engedélyeket. Cikkünk végén a videóban megnézhetitek az illegális állatkertről készült rendőrségi videót.

Innen indult minden

A történet még 2021 nyarán indult, amikor is természetkárosítás bűntett gyanúja miatt kezdtek el nyomozni. Olyan információk birtokába jutottak ugyanis a rendőrök, hogy egy gyulai tanyán hivatalos iratok nélkül tartanak több állatot. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Hatalmas értékük volt

Nem sokkal később egy összehangolt akciót tartottak az ingatlannál, ahol mintegy száz madarat találtak. Ezek összértéke hozzávetőlegesen 20 millió forint volt. Az ellenőrzés során kiderült, hogy 54 madár tartásához a szükséges engedélyekkel a férfi nem rendelkezett.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Igazi ritkaságok is voltak

Találtak öt kakadut, harminckét papagájt, tizenkét kifejlett nandut és öt nandufiókát. A csöppségekre egy keltetődobozban bukkantak rá. A mintegy tízmillió forint összértékű engedély nélkül tartott madárállományban nagyon értékes és ritkaságnak számító egyedek is voltak. 

Más országokból szerezte be őket

Így például voltak akár 600-700 ezer forintot is érő jákópapagájok és ara papagájok is, sőt egy hibrid madár is, amely a sárgaszárnyú ara papagáj és a zöldszárnyú ara papagáj keresztezésével jött létre. A megszállott gyűjtőnek mondható tulajdonos többségében Szlovákiából, Csehországból és Hollandiából szerezte be az állatokat.

Elvették tőle az állatokat

Egy-egy madarat szinte családtagként kezelt, és kalitkában tartott, míg a többieknek egymással összenyitható, kültéri röpdét, illetve kifutót alakított ki.  Az engedély nélkül tartott 54 madarat a Békés Vármegyei Kormányhivatal zár alá vette, majd elkobozta, és idővel valamennyit a Szegedi Vadaspark mentőközpontjába szállíttatta.

Kutyák is voltak a tanyán

A kutatás során az akcióban résztvevők 86 különböző fajtájú kutyát is találtak a tanyán. Az ebek 24 kennelben voltak összezárva. A négylábúak felének nem volt egyedi azonosítást biztosító chipje, és oltási könyvvel sem rendelkeztek. Az állatok tartásának körülményeit külön eljárás keretében vizsgálják.

Mindent összegyűjtöttek, ami szükséges a vádemeléshez

Az 54 éves gyulai H. Zsoltot a rendőrök a védett madarak tartásával kapcsolatban természetkárosítás miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Az elmúlt több mint másfél év alatt a nyomozók beszereztek minden olyan bizonyítékot, mely az ügyet vádképessé teszi.

Már a vádhatóság előtt az ügy

Szakértői véleményeket szereztek be, szakhatóságokkal, külföldi társszervekkel egyeztettek. Majd a nyomozás befejeztével az iratokat a napokban küldték meg a Gyulai Járási Ügyészségnek – derül ki a rendőrség oldalán csütörtökön közzétett tájékoztatásából. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Csodálatos papagájok – kár, hogy nem volt tartásukhoz engedélye a férfinek

Itt pedig az illegális farmról készült videó

(Cikkünkben használt képeinket a rendőrség készítette a helyszíni szemle során.)