Ruházata alapján egyértelműen beazonosították, így most már tudják, hogy hol van az a magyar hegymászó, aki már több mint egy napja nem adott életjelet magáról. Suhajda Szilárd hónapokkal ezelőtt utazott el Nepálba, hogy feljusson a világ csúcsára. A sportemberért ma hajnalban mentőcsapat indult, de mivel már két napja a halálzónában tartózkodik, felesége tisztában van az eshetőséggel, hogy már nem segíthetnek rajta.

Fagyási sérülések és magashegyi agyödéma

„A hazai háttércsapat május 25-én reggel értesült róla, hogy Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Az őt észlelő csapat elmondta: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Amikor elhaladtak mellette életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta” – kezdődik az a közlemény, amit Suhajda Szilárd felesége adott ki. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mentőhelikopter megy érte

„A háttércsapat az esti órákban megállapodott a Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel, hogy május 26-án, péntek reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot. Ezzel egy időben három serpát elindítanak Szilárdért, akik optimális esetben már pénteken, a késői órákban felérhetnek hozzá” – folytatta.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

„Hiszek a csodákban”

A hegymászó felesége szomorúan, de reálisan nézve a helyzetet, hozzátette: „már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban, és hiszek a csodákban.”

Jól haladt felfelé

Suhajda Szilárd május 20-án indult el az alaptáborból, és a terveknek megfelelően haladt, vagyis május 21-én elérte a 6400 méteren lévő kettes tábort, másnap pedig a 7200 méteren lévő hármas táborban éjszakázott. Május 23-án kora hajnalban mászott fel a négyes táborba.

Szórványos visszajelzés

Mivel az időjárás-előrejelzés továbbra is megfelelő volt, május 23-án este, nepáli idő szerint 21 órakor (magyar idő szerint 17 óra körül) indult a 7950 méter magasságban lévő négyes táborból a csúcsmászásra. A hegymászó GPS nyomkövetője a beállított tízperces intervallumok helyett csak szórványosan küldött jeleket, esetenként akár négy órán át nem érkezett friss pozíció-meghatározás.

Kétszer jelentkezett be

Műholdas telefonján azonban kétszer is bejelentkezett. Először nepáli idő szerint május 24-én reggel 8 órakor, az úgynevezett Balcony tetejéről, vagyis 8450 méterről hívta az itthoni háttércsapatot. Lassan, de stabilan haladt.

Bizakodott

Másodszor a Déli-csúcs lábától, 8630 méterről telefonált, nepáli idő szerint 13.30-kor. Itt elmondta, hogy fizikailag jól van, de a mászás nehéz, és hogy elég késő van. Ugyanakkor határozottan teljesíthetőnek tartotta a csúcs elérését, és a biztonságos visszatérést a négyes táborba – foglalta össze az eddigi fejleményeket a Sportal.hu.

A jelek alapján felfelé haladt

Hangkapcsolat ezután már nem jött létre a mászóval. Négy órával később a nyomkövetője 8720 méterről küldött jelet. Az eltelt időből és a magasságból nem lehetett egyértelmű következtetést levonni Szilárd haladására, irányára vonatkozóan. A legközelebbi jel azonban két órával később, nepáli idő szerint 19.30-kor, még magasabbról, 8795 méterről érkezett. Ez a Hillary-lépcső magassága.

Nem tudni, elérte-e a csúcsot

A csúcs innen mindössze 53 méter szintkülönbségre, a mászó addigi mozgása alapján körülbelül másfél órányi mászásra van. Ez volt az utolsó lokáció, a jeladó több pozíciót nem küldött. A műholdas jeladója alapján a legnagyobb elért magassága 8795 méter volt. Egyelőre nem tudható, hogy Suhajda Szilárd elérte-e a csúcsot, de egyértelműen kijelenthető, hogy tiszta mászással (pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül) a magyarok közül a legmagasabbra jutott a Mount Everesten.

Leépül az emberi szervezet

Suhajda felesége, Legindi Tímea tisztában van a helyzettel: férje több mint negyvennyolc órája tartózkodik nyolcezer méter felett, az úgynevezett halálzónában, ahol az emberi szervezet rohamosan leépül. Korábban megesett, hogy hegymászó egy éjszakát – kényszerből –a szabad ég alatt aludt a halálzónában, de kettőt szinte lehetetlenség túlélni. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Suhajda Szilárd. Fotó: Facebook.