Füstgáránátok és tömeg a Deák téri gyilkosság helyszínén. A Mi Hazánk mozgalom a „bűnözés ellen” meghirdetett felvonulására nagyon sokan mentek el. A Dob utcában, az Országos Cigány Önkormányzat székhelyén kezdődött a demonstráció, majd a Deák térre vonultak. A rendezvényt a rendőrség nem engedélyezte, sok résztvevőt igazoltattak. Többen a halálbüntetés visszaállítását követelték. Az eseményekre a főpolgármester is reagált.

A rendőrség nem engedélyezte a tüntetést, mert szerintük gyűlésnek számít, amit a jelenlegi veszélyhelyzet alatt érvényes jogszabályok tiltanak. Novák Előd szerint viszont kegyeleti megemlékezést tartottak.

Az esemény meghirdetett kezdési időpontjában arról számoltak be, hogy a Dob utcában több tucat bámészkodó gyűlt össze kisebb csoportokban, némelyeket rendőrök igazoltattak. Arról kérdezték őket, hogy mit csinálnak ott, ha azt válaszolták, hogy a gyűlesre jöttek, figyelmeztették őket arra, hogy szabálysértést követnek el, mert a rendkívüli jogrend tiltja a gyülekezést. Többek ellen feljelentést tettek.

Elsősorban azokat igazoltatták, akiken egyértelműen látszott, hogy a demonstrációra érkeztek: zászló vagy transzparens volt náluk. Ezeket az egyenruhások el is kobozták.

A radikális párt a Deák téri gyilkosság miatt szervezte meg az eseményt, amely a Dob utcában az Országos Roma Önkormányzat előtt vette kezdetét este 6 órakor, majd átvonultak a Deák térre.

„Nincsenek biztonságban a magyarok, a rendőrség a bűnözőket védi. Rendszeresen megtámadják a becsületes magyarokat” – mondja beszédében Toroczkai László, a párt elnöke – írja a Blikk.

<

A rendezvényen megjelent a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Mi Hazánk Ifjai, a Betyársereg, valamint a Szurkolók az Állatokért szervezet néhány tagja is. A tüntetésen Apáti István, a párt országgyűlési képviselője is részt vesz, ő beszédében a halálbüntetés visszaállítása mellett érvelt. 

<

A korábbi cikkeink a Deák téri gyilkosságról ide kattintva érhetők el!

<

A lap munkatársa azt mondja, hogy zúg a ria-ria Hungária, egyre több ultra érkezik a Deák térre. A rendőrök csak most érkeznek meg, eddig alig egy tucatnyian voltak a Deákon.

<

Az Országos Roma Önkormányzat már korábban közölte, hogy kiürítik a székházukat. Egyébként  a Pesti Srácok korábbi cikkéből derül ki, hogy a gyilkosság elkövetője nem volt cigány származású.

Többen füstgránátokat gyújtottak és azt kezdték el skandálni, hogy „igenis van cigánybűnözés.” A gyilkosság helyszínén összegyűlt tömeg nagy részét ekkor már a Betyársereg tagjai adták, de sok fociszurkoló is volt a helyszínen.

“Budapest nem tűri a rasszista uszítást, sem itt, sem máshol nincs helye ennek a szottyos gyűlöletnek. Semmilyen tragédia nem lehet ürügy a megfélemlítésre, az önbíráskodásra. Nem a békés véleménynyílvánítást kell büntetni a hatóságnak, hanem megakadályozni, hogy nácik dúlják fel a város rendjét.” – írta Karácsony Gergely főpolgármester a csütörtök esti eseményekre reagálva a közösségi oldalán.

A Deák téri gyilkosság története

Helyszínelők a gyilkosságnál – MTI/Mihádák Zoltán

Ahogy arról az elsők között a KÉKFÉNY.com hírportál is beszámolt, megöltek két férfit egy verekedésben Budapest 5. kerületében, a Deák Ferenc téren múlt péntek hajnalban. Egy évfordulót ünnepelt a társaság, aminek verekedés, majd gyilkosság lett a vége.

Azona péntek hajnalon nagy verekedéshez riasztották a rendőröket a Deák térre. A kiérkező rendőrök két embert találtak az úttesten fekve. Hajnali 3:40-kor érkezett a bejelentés, a rendőrök öt percen belül a helyszínen voltak, de a két fiatal már elhunyt. Kiderült: két, egymástól független baráti társaság 10 tagja, 16-23 év közötti férfiak verekedtek össze, akik eltérő okokból tartózkodtak az Erzsébet téren.

Fotók: Az MTI helyszíni felvételei – Fotó: Kovács Tamás, Mónus Márton