A lakások egyharmada már elkelt az egyik budapesti, Jókai utcai ház felső szintjén. Ezek építése közben omlott le a vakolat egy fiatal balerina súlyos sérülését okozva.  

Igazán drága lakások

A 2,3 millió forintos négyzetméter áron duplex, vagyis belső kétszintes lakás is kapható, ezért 340 millió forintot kell letennie a vevőnek, de az egyéni belső kialakítással ez az összeg 400 millióra is kúszhat.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

3,5 milliárd is befolyhat

Ezzel a rossz emlékű ház Budapest belvárosának egyik legdrágább ingatlana lehet, a 15 lakásért 3,5 milliárd forintot könyvelhet el majd a kivitelező. Bár a kilenc hónapja történt baleset miatt elrendelt nyomozás még nem fejeződött be, ha a kivitelező is felelős az omlásért, lesz miből kártalanítania a baleset sérültjét, az összetört autók, megsérült lakások tulajdonosait – írta meg a Blikk.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem tartották be a munkavédelmi előírásokat

A lap friss információi szerint azt már biztosan megállapították a rendőrség által kirendelt igazságügyi szakértők, hogy a Jókai utca 1. szám alatti bérház átalakítási munkálatai során szinte semmilyen munkavédelmi előírást nem tartottak be az alvállalkozók.

A kivitelező felelőssége

Egy építkezés szabályosságának biztosítása és ellenőrzése mindig a kivitelező felelőssége, akkor is, ha több lépcsőben adják ki egymásnak a vele szerződésben álló vállalkozók a munkafázisokat.

Olcsóbb megoldást választottak

Az omlás előtt egy hónappal azért keletkezett tűz a munkaterületen, mert szabálytalanul tároltak gyúlékony anyagokat. Az oltás miatt elázott a födém, amit később állványzat nélkül olcsóbb megoldással, alpintechnikai módszerrel fúrtak meg. Ez a két tényező vezethetett a 125 éves, a 2. világháborúban is megsérült ház utcafrontjának részleges leomlásához a lap által megkérdezett szakember szerint.

Fontos lett volna az állványzat felállítása  

Ha a munkálatok előtt az utcai falat felállványozzák, az is felfogta volna az omlás egy részét. Ennek hiánya egyértelműen a kivitelező hibája – fogalmazott Andrási Imre építőmérnök.

Rendbe hozták a tetőt is

Az, hogy a tetőtéri lakásokat már értékesítik, arra utal, nem csak a homlokzatot, a megsérült tetőt is rendbe hozta a kivitelező. Télikertet is terveztek a 15 új lakáshoz, a lakások egyharmadára előszerződést is aláírtak. A lakók azonban aggódnak, mert senki nem biztosította őket abban, hogy a 15 új luxuslakás terhét statikailag bírják majd az 1896-ban átadott falak.

Még nyomoz a rendőrség

A rendőrség még nem zárta le a nyomozást, annak eredményességére hivatkozva nem is adnak tájékoztatást az eljárás állásáról, így arról sem, hogy a tanúk meghallgatása és a szakértők bevonása mellett voltak-e már szembesítések, gyanúsítások.

Még mindig kezelésre szorul

A Jókai utcai házomlásban megsérült balerina, Tóth Nikolett még ma is rehabilitációs kezelésekre szorul, családja és orvosai a felgyógyulásának sikeressége érdekében nem adnak tájékoztatást állapota részleteiről. Egy biztos, vőlegénye, Babacsi Benjámin is azt várja a rokonokkal együtt, hogy a hatóság találja és nevezze meg a baleset felelősét, aki egyben a kártérítésért is kötelezett lesz – írta a Blikk.

Leomlott a homlokzat

A Kékvillogó.hu részletesen beszámolt arról, hogy tavaly nyáron leomlott Terézvárosban az egyik ház negyedik emeleti falrésze. A baleset után egy súlyos és három könnyű sérültet vittek kórházba a mentők. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: leomlott a tető a Jókai utcában. Fotó: archív.