Nem tartja magát hibásnak az az 52 éves villanyszerelő, akinek a szakmai figyelmetlensége miatt meghalt egy tízéves hajmáskéri kislány. A férfi újította fel a helyi családi ház villamoshálózatát, de több hibát is elkövetett a munkálatok alatt. Néhány nappal később a gyermeket halálos áramütés érte a fürdőszobában, miután megrázta egy fém polc.

Az édesanya talált rá a kislány holttestére

A Kékvillogó.hu hírportálon beszámoltunk róla, hogy 2021 februárjában fürdés közben meghalt egy tízéves hajmáskéri kislány. A tragédiát áramütés okozta, a gyermek holttestére az édesanyja talált rá a fürdőkádban. A lányt átvitték egy szobába, ahol az időközben megérkező mentők nekiláttak az újraélesztéséhez, de már nem tudtak rajta segíteni. A Kékvillogo.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Súlyos hibát követett el a villanyszerelő

Néhány hónappal később kiderült, hogy egy villanyszerelő gondatlansága előzhette meg az esetet, aki súlyos hibát követett el a ház villamoshálózatának felújításakor, amit ő irányított. Mint a BudaPestkönyéke.hu hírportálon megírtuk, a korábban leválasztott vezetéket visszakötötték a hálózatra. A szétszereléskor azonban nem jelölték meg a korábbi, azonos színű vezetékeket, így a visszakötéskor felcserélték őket. Ez vezetett a tragédiához.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem ismeri el, hogy hibázott

Az 52 éves villanyszerelő nem ismerte el a felelősségét, úgy véli, nem az ő hibája miatt vesztette életét a kislány. Az ügyészség ezzel szemben azt állítja, hogy a szakember szabálytalanul járt el a felújítási munkálatok során.

Folytatódik a per

A villanyszerelő ügyvédje szerint nem történt szabálytalanság, ezért védencével villamosmérnöki szakértő bevonását kérték az ügyben, vagyis a per folytatódik. A következő bírósági tárgyalás várhatóan szeptemberben lesz – közölte a TV2 Tények című hírműsora.

Az apa is büntetést kaphat

A hajmáskéri házon teljes felújítást végeztek, a bojlerrel pedig gondok voltak. A kislány szülei a szomszédban tartózkodtak, amikor a tragédia történt. A főügyészség a gondatlan apával szemben végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására tett javaslatot.

Lehet, hogy a villanyszerelő búcsút inthet szakmájának

Az ügyészség felfüggesztett fogházbüntetést kért a villanyszerelővel szemben. Ezen felül a villanyszerelői szakmától határozott időre tilthatják el a férfit.

Nem volt ellenőrzés

Utólag kiderült az is, hogy miután fordítva kötötték be a vezetéket, a ház régi hálózatának szabálytalanságai okán a ház fűtésrendszere és a gázvezeték is hálózati feszültség alá került. A jelentések szerint a felújítást irányító szakembernek ellenőriznie kellett volna az elvégzett munkát.

Megakadályozható lett volna a tragédia

Ha a villanyszerelő teljes körű ellenőrzést végzett volna, akkor az érintésvédelem hibáját is észreveszi – állapította meg korábban a Veszprém Járási Ügyészség. Az 52 éves férfit emberi életet követelő, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel vádolják.

Nagy feszültség alá került fém polchoz ért a kislány

Miután a munkát befejezték, a család azt gondolta, minden rendben van. A tízéves kislány fürdés közben az öntöttvas radiátorra akasztott, feszültség alá került fém polchoz ért. Ekkor oltotta ki az életét az áramütés.

Megdöbbent az egész falu

A tragédia az egész falut megrázta. „Bármikor előfordulhat egy ilyen apró hiba, és egy örök életre megviseli a szülőket. Nagyon dolgos család, nagyon megviselte őket, különösen az anyukát” – mondta Köbli Miklós, Hajmáskér polgármestere.

Nagyon sokan szerették a kislányt

A helyi iskola igazgatója a tízéves kislány kézilabdaedzője volt. Nagyon megviselték a történtek. Azt mondta a tragédia után, hogy a lány okos, jó sportoló diák volt, akit mindenki szeretett. Padjánál emlékhelyet alakítottak ki az osztálytársai. A Kékvillogo.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció