Magatehetetlen nagyanyja egészségi állapota rohamosan romlott, mégsem teljesítette gondozói kötelezettségét az a 19 éves fiatalember, akit ezért a bíróság 12 év fegyházra ítélt. A férfi nem hívott orvosi segítséget, inkább belenyugodott az idős hozzátartozó közelgő halálába.

12 évet kapott

A Fővárosi Főügyészség még tavaly nyáron emelt vádat minősített emberölés bűntette miatt egy fiatal férfival szemben. A Fővárosi Törvényszék 2023. június 14-én kihirdetett elsőfokú ítéletében az elkövetéskor mindössze 19 éves férfit bűnösnek mondta ki védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében, amelyért őt 12 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A nagyanyja vette magához

Az ügy előtörténetéhez tartozik, hogy a terheltet az édesanyja nevelte, ám 14 éves korától állami gondozásba került, mert a magatartása – így kábítószer használata – miatt a családi környezetben már nem volt nevelhető. Állami gondozása ideje alatt anyai nagyanyjával tartotta a kapcsolatot, aki később – amikor a fiatal a 18. életévét betöltötte – magához vette.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Súlyos betegséggel küzdött

A sértett súlyos demenciája és különböző belgyógyászati betegségei miatt 2020 áprilisában kórházi kezelésre szorult, ahonnan április 26-án az otthonába bocsátották, bár önmagát önállóan ellátni, gyógyszerezni nem tudta, igy teljes mértékben az unokája támogatására szorult.

Nem teljesítette gondozói kötelezettségét

Unokája azonban a hozzátartozói gondozói kötelezettségét nem teljesítette, és noha számára is nyilvánvaló volt, hogy magatehetetlen nagyanyja egészségi állapota rohamosan romlik, hozzá orvosi segítséget nem hívott, hanem a közelgő halálába belenyugodott.

Nem tudtak bejutni a lakásba

A sértetthez végül 2020. április 28-án az elkövető édesanyja hívott orvost és kért rendőri biztosítást, miután a fia miatt nem tudott bejutni a lakásba.

Nem tudták megmenteni az asszonyt

A helyszínre hívott mentők a sértettet életveszélyes állapotban kórházba szállították, ám az – a gondos orvosi ellátás ellenére – 2020. május 1-jén elhalálozott.

A védő fellebbezett

Az elsőfokú ítéletet az ügyész és a vádlott is tudomásul vette, ám a védő fellebbezést jelentett be eltérő jogi minősítés – segítségnyújtás elmulasztásának bűntette – megállapításáért, illetve enyhébb büntetés kiszabásáért.

Helyben hagyták az ítéletet

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a napokban a Fővárosi Ítélőtáblához előterjesztett indítványával kezdeményezte az elsőfokú ítélet helyben hagyását, ezzel együtt a védői fellebbezés elutasítását. A terhelt jelenleg más büntetőügyben jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetését töltve várja a fellebbviteli eljárás befejezését – közölte a Fővárosi Főügyészség. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció